Socjaliści i Demokraci zagłosowali dziś za przyjęciem europejskiego aktu o wolności mediów (EMFA) przyjętego przez Komisję Kultury i Edukacji Parlamentu Europejskiego. Eurodeputowanym S&D udało się wprowadzić do tego tekstu szereg poprawek. Po pierwsze, przepisy mające na celu skuteczną ochronę dziennikarzy i innych pracowników mediów przed inwigilacją oraz zapewnienie dziennikarzom najwyższego możliwego poziomu ochrony ich źródeł i kontaktów. Po drugie, Europejska Rada ds. Usług Medialnych, nowo utworzona przez EMFA, pozostanie w pełni niezależna zarówno od Komisji Europejskiej, jak i państw członkowskich, aby zagwarantować autonomię nadzoru nad mediami UE. Po trzecie, dodatkowe przepisy wprowadzone przez Grupę S&D zapewnią niezależność redakcyjną i maksymalną przejrzystość w kwestii własności mediów.

Petra Kammerevert, współkoordynatorka Grupy S&D w Komisji Kultury i Edukacji Parlamentu Europejskiego oraz negocjatorka Grupy ds. sprawozdania w sprawie EMFA, powiedziała:

- Byliśmy świadkami niepokojących prób ingerencji w pracę dziennikarzy ze strony niektórych rządów w Europie. To, co obserwowaliśmy ostatnio w Grecji w związku ze skandalem dotyczącym oprogramowania szpiegowskiego Pegasus, jest rażącą demonstracją tego, jak daleko mogą posunąć się politycy przeciwko mediom, wykorzystując jako pretekst bezpieczeństwo narodowe. Musi się to skończyć; dlatego też cieszę się, że przekonaliśmy inne grupy polityczne do konieczności wprowadzenia silniejszych przepisów zakazujących stosowania technologii nadzoru, w tym oprogramowania szpiegującego, oraz nacisków na dziennikarzy, aby ujawniali swoje źródła.

- Głównym punktem wniosku legislacyjnego Komisji Europejskiej jest utworzenie nowej Europejskiej Rady ds. Usług Medialnych. Prawdą jest, że taki organ jest potrzebny, jednak nasza Grupa musiała zapewnić jego całkowitą separację prawną i funkcjonalną niezależność od Komisji Europejskiej, a także od krajowych organów zarządzających.

- Nasza Grupa jest przekonana, że dostawcy usług medialnych powinni zachować pełną przejrzystość w zakresie swoich struktur właścicielskich; dlatego też musimy wzmocnić zabezpieczenia, aby chronić wszystkie media przed przejęciem ekonomicznym przez prywatnych właścicieli. W tym celu wystąpiliśmy o stworzenie skutecznej i znaczącej bazy danych własności mediów zarówno na poziomie krajowym, jak i europejskim. W czasach propagandy i dezinformacji oraz w sytuacjach takich jak we Francji, gdzie nowy właściciel zmienił linię redakcyjną, ma to kluczowe znaczenie.

- Utworzenie bezpiecznego, pluralistycznego i wolnego środowiska mediów jest możliwe tylko pod warunkiem pełnego stosowania Europejskiej Karty praw podstawowych dotyczącej wolności wypowiedzi i informacji. Aby zapewnić każdemu prawo do otrzymania pluralistycznych informacji, wprowadziliśmy wzmocnione zabezpieczenia dotyczące usług medialnych na bardzo dużych platformach internetowych. Istniejący obecnie zbiór przepisów w kwestii zwalczania dezinformacji nie jest wystarczająco skuteczny, jak pokazuje niedawno opublikowane badanie Komisji Europejskiej. Wprowadzone nowe zabezpieczenia nie mają wpływu na akt o usługach cyfrowych i unijny kodeks postępowania w zakresie dezinformacji.  Uzupełniają je za to poprzez wzmocnienie wiarygodności informacji w Internecie.

- Socjaliści i Demokraci zawsze opowiadali się za wolnymi i prężnie funkcjonującymi mediami. Ich praca ma ogromne znaczenie dla interesu społeczeństwa i demokracji. Zapewniamy niezależność redakcyjną mediów publicznych od państw członkowskich oraz ich odpowiednie i zrównoważone finansowanie w perspektywie wieloletniej.

- Mówiąc o wolności mediów w Europie, musimy poruszyć również kwestię koncentracji rynku. Nasza Grupa jest przekonana, że przyszłość tego sektora leży w zróżnicowanej ofercie treści i usług oferowanych przez silne ekonomicznie media. Wierzymy, że koncentracja rynku nie zagrozi pluralizmowi mediów i niezależności redakcyjnej. Jeśli coś takiego wydarzy się w którymś z państwie członkowskim, zwrócimy się o interwencję do Komisji Europejskiej i Europejskiej Rady ds. Usług Medialnych. Uwzględniliśmy ponadto postanowienia zapewniające, że systemy pomiaru oglądalności będą uczciwe i przejrzyste.

Koordynatorka