Opublikowane:

Eurodeputowani S&D poparli dziś polityczne wytyczne, zaproponowane przez Komisję w kwestii negocjacji w sprawie nowego partnerstwa między UE a Wielką Brytanią. Grupa S&D popiera jednolite podejście UE w kwestii wynegocjowania jak najbliższych stosunków poza wyłącznie stosunkami handlowymi, przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich unijnych standardów i poziomu ochrony oraz zapewnieniu uczciwej konkurencji. Rezolucja Parlamentu Europejskiego głosowana jest przed kluczowym posiedzeniem ministrów spraw zagranicznych UE, które odbędzie się 25 lutego i ma ona oficjalnie zatwierdzić mandat dotyczący negocjacji.

Iratxe García Pérez, przewodnicząca Grupy S&D powiedziała:

- Mamy jedenaście krótkich miesięcy na wynegocjowanie skomplikowanej umowy, która określi przyszłe stosunki między UE a Wielką Brytanią. Nic nie będzie tak dobre jak członkostwo, ale to nie znaczy, że nie możemy być ambitni. Grupa S&D chce zbudować nowe partnerstwo, które będzie jak najbliższe. Jednak ambicja naszego przyszłego partnerstwa zależy od woli rządu Wielkiej Brytanii oraz od tego, czy zaakceptuje on dostosowanie do norm UE w zakresie standardów socjalnych, pracowniczych i środowiskowych. Oczekujemy, że będzie on przestrzegać zasad, które zapewnią uczciwą konkurencję i pozwolą uniknąć „równania w dół”.

Pedro Silva Pereira, eurodeputowany S&D i rzecznik ds. Grupy Koordynacyjnej ds. Wielkiej Brytanii powiedział:

- Eurodeputowani wzywają dzisiaj państwa członkowskie do przyjęcia jednolitego podejścia i działania jako jednego bloku podczas negocjacji w sprawie silnego i ambitnego politycznego i gospodarczego partnerstwa z Wielką Brytanią. Jednak ambitne porozumienie musi oznaczać otwartą i uczciwą konkurencję, równe warunki działania i brak regresji w Wielkiej Brytanii w zakresie naszych wspólnych wysokich standardów ochrony w takich dziedzinach jak praca, środowisko, prawa konsumenta i bezpieczeństwo żywności. Ponadto pierwszy filar przyszłych stosunków został już uzgodniony i zamierzamy zachęcić rząd Wielkiej Brytanii, by dotrzymał słowa w sprawie dostosowania Irlandii Północnej do przepisów UE oraz kontroli granicznych na Morzu Irlandzkim w odniesieniu do towarów przemieszczanych pomiędzy Wielką Brytanią a Irlandią Północną.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

SILVA PEREIRA Pedro

Członek