Parlament Europejski dał dziś zielone światło dla lepszego uregulowania rynku wynajmu krótkoterminowego w Internecie.

Internetowe platformy wynajmu krótkoterminowego stanowią jedną czwartą wszystkich rezerwacji zakwaterowania w UE. Choć sektor ten w ogromnym stopniu przyczynił się do rozwoju lokalnej gospodarki, ogranicza on także ofertę wynajmu długoterminowego, co prowadzi do inflacji cen i wysiedlania stałych mieszkańców. Niska niezawodność i brak informacji pochodzących od gospodarzy na tych platformach (tj. miejsca, w którym oferowane są te usługi, czasu ich trwania, itp.) stanowią przeszkody w zakresie regulacji dla organów publicznych.

Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim skutecznie nalegali na to, aby gospodarze potrzebowali numeru rejestracyjnego - nadawanego bezpłatnie - aby wynająć swoją nieruchomość, a platformy internetowe musiały oceniać, czy informacje podawane przez gospodarza są wiarygodne i kompletne oraz przeprowadzać regularnie kontrole.

Brando Benifei, eurodeputowany S&D i negocjator ds. sprawozdania w sprawie gromadzenia i udostępniania danych dotyczących usług krótkoterminowego najmu lokali mieszkalnych, powiedział:

- Dzisiaj głosowaliśmy za poprawą przejrzystości w zakresie wynajmu krótkoterminowego. Nadszedł czas, aby zapewnić władzom publicznym narzędzia niezbędne do uregulowania tego sektora, który wciąż przeżywa boom!

- Internetowe platformy wynajmu krótkoterminowego pobudziły rozwój sektora turystycznego, ale doprowadziły także do tak zwanej „turystyfikacji” miast, wpływając negatywnie na przystępność cenową mieszkań i komfort życia. Problem ten dotyka także pracowników i rodzin zmagających się z wymykającym się spod kontroli rynkiem nieruchomości. Obecnie niektóre platformy nie przestrzegają istniejących obowiązków, a państwa członkowskie postępują w zróżnicowany sposób; próżnia legislacyjna dotycząca wynajmu krótkoterminowego stanowi prawdziwy problem w całej Europie.

- Zdaniem Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim jest rzeczą oczywistą, że odpowiedzialność powinna być podzielona pomiędzy gospodarzami, platformami internetowymi i władzami publicznymi. Za pomocą tego rozporządzenia dążymy do ujednolicenia procedur rejestracyjnych poprzez gromadzenie i udostępnianie danych pomiędzy gospodarzami, platformami internetowymi i właściwymi organami. Nie jest to ostateczne rozwiązanie problemu, ale jest to z pewnością pierwszy krok na rzecz zapewnienia 27 państwom członkowskim narzędzi niezbędnych do stanowienia prawa na szczeblu krajowym.

- Jestem dumny z tego, że zatwierdzone zostały wszystkie nasze priorytety: gospodarze otrzymają numer rejestracyjny, platformy internetowe będą musiały zadbać o to, aby informacje podawane przez gospodarzy były prawidłowe, a władze będą mogły wreszcie podjąć działania w przypadku nieuczciwego wykorzystywania platform.

Przewodniczący delegacji
Członek