Parlament Europejski zagłosował dzisiaj za poparciem przez Unię Europejską zniesienia patentów na szczepionki przeciw Covid-19 w formie tymczasowego zwolnienia z postanowień porozumienia TRIPS w ramach Światowej Organizacji Handlu (WTO).

Socjaliści i Demokraci od wielu miesięcy wzywają do poparcia zrzeczenia się praw własności intelektualnej związanych z handlem (TRIPS) w ramach kompleksowej strategii szczepionkowej, obejmującej: zwiększenie globalnej produkcji poprzez udostępnienie większej liczby dawek za pośrednictwem mechanizmu COVAX; zwalczanie wąskich gardeł w łańcuchach dostaw; dzielenie się technologią i wiedzą na temat produkcji szczepionek; oraz dokonywanie ukierunkowanych inwestycji w dodatkowe moce produkcyjne.

Spośród 1,5 miliarda dawek szczepionek podanych do maja br. na całym świecie, tylko 0,3% trafiło do 29 najbiedniejszych krajów, w których mieszka około 9% światowej populacji.

Eurodeputowana Kathleen Van Brempt, rzeczniczka Grupy S&D ds. handlu i negocjatorka ds. zwolnienia z postanowień porozumienia TRIPS, powiedziała:

- W dzisiejszym głosowaniu Parlament Europejski wzywa Komisję, aby wreszcie postąpiła właściwie i ratowała ludzkie życie, wspierając zniesienie patentów na szczepionki i sprzęt medyczny przeciwko Covid-19. Zwolnienie z postanowień porozumienia TRIPS może nie okazać się cudownym rozwiązaniem, ale jest jednym z podstawowych elementów składowych silnej globalnej kampanii szczepień. Nadzwyczajne sytuacje wymagają nadzwyczajnych środków.

- Alternatywny wniosek, złożony przez Komisję Europejską do WTO jest niewystarczający w obliczu epokowego wyzwania, przed jakim stoimy. Nie pomoże on nam zwiększyć dodatkowej produkcji w krajach rozwijających się ani zwiększyć dostępu do niedrogich szczepionek w najbiedniejszych regionach świata. Aby zapewnić wszystkim dostęp do szczepionek, UE potrzebuje kompleksowej strategii.

- UE musi dokonać wyboru: chronić przemysł farmaceutyczny lub chronić ludzkie życie. Parlament Europejski zdecydował dziś, że opowie się po właściwej stronie historii.

Marek Belka, wiceprzewodniczący Grupy S&D, odpowiedzialny za handel, powiedział:

- Musimy działać szybko, aby zapewnić rządom na całym świecie wszelkie dostępne narzędzia w walce z Covid-19. Tymczasowe zwolnienie z postanowień porozumienia TRIPS jest jednym z kluczowych narzędzi, ale chcemy, aby zyskały one dodatkowe narzędzia poprzez wyeliminowanie wąskich gardeł w łańcuchach dostaw, poprzez dzielenie się technologią i wiedzą na temat produkcji szczepionek oraz poprzez dokonywanie ukierunkowanych inwestycji w dodatkowe moce produkcyjne.

- Chcemy, aby mechanizm COVAX zintensyfikował dystrybucję większej liczby dawek szczepionek. Darowizny są ważne na krótką metę, ale musimy wyjść poza działalność charytatywną i umożliwić większej liczbie krajów produkcję własnych szczepionek. O to właśnie zaapelował Parlament w dzisiejszym głosowaniu.

Wiceprzewodniczący
Przewodnicząca delegacji