W dniu dzisiejszym hiszpańska europosłanka, Iratxe García Pérez, została mianowana przewodniczącą Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim. Grupa ta jest druga pod względem wielkości – należy do niej 153 posłów. Iratxe García, która poprowadzi Grupę S&D w nadchodzącej kadencji, jest drugą od 20 lat kobietą mającą pełnić tę rolę – jej poprzedniczką była Pauline Green.

W swoim inauguracyjnym wystąpieniu Iratxe García powiedziała:

- W minionych tygodniach rozmawiałam z wieloma z was i zgadzamy się przede wszystkim co do tego, że musimy w stanowczy i innowacyjny sposób odpowiedzieć na obawy obywateli w tym ważnym momencie dla projektu europejskiego i naszej rodziny politycznej, europejskiej socjaldemokracji.

- Nigdy w swojej historii Unia Europejska nie była tak zagrożona, jak teraz. Ostatnie lata przyniosły powstanie populistycznych, eurofobicznych, ksenofobicznych i ultraprawicowych partii, które wywołują najgorsze duchy naszej przeszłości. Od czasu kryzysu finansowego wzrosły również nierówności, a Unia nie daje już rady sprostać potrzebom obywateli.

- Europa musi odzyskać swoją społeczną duszę oraz umieścić ludzi i walkę z nierównością w centrum swojego programu politycznego, w oparciu o standardy społeczne, które pozwolą nam kroczyć naprzód.

- My, socjaldemokraci, wyznajemy potrzebne w tym celu wartości i mamy stosowne doświadczenie. Od początku naszego istnienia łączymy idealizm ze skutecznymi środkami do zwalczania nierówności i niesprawiedliwości. Nadszedł czas, aby znowu wkroczyć do akcji.

- Możemy przewodzić działaniom na rzecz zmian, które posłużą naszym obywatelom, zapewnią sprawiedliwe standardy socjalne, pomogą nam przeciwdziałać zmianie klimatu i umacniać prawa pracowników w zrównoważonej gospodarce, jak też sprawić, że Europa będzie dalej świecić przykładem w dziedzinie wolności i demokracji na całym świecie.

- Jesteśmy wciąż drugą co do wielkości Grupą w Parlamencie i mamy wiele do zaoferowania: potrzebujemy nowych odpowiedzi i nikt nie jest na lepszej pozycji, aby je zapewnić, niż nasza Grupa.

Przeczytasz więcej o Iratxe Garcíi oraz Grupie S&D tutaj.

Powiązane dokumenty

Biography : Iratxe García Pérez

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca