W dniu dzisiejszym i jutrzejszym Komisja Specjalna Parlamentu Europejskiego ds. Pandemii COVID-19 dokona wymiany poglądów z ministrami z Globalnego Południa i czołowymi przedstawicielami międzynarodowych organizacji zajmujących się zdrowiem i handlem.

Przed tą ważną debatą Grupa S&D wzywa międzynarodowych partnerów do ponownego zaangażowania się na rzecz globalnej inicjatywy COVAX, której celem jest zagwarantowanie równego dostępu do szczepionek przeciw COVID-19. W następnym kroku zakres zrzeczenia się praw własności intelektualnej związanych z handlem (TRIPS) musi zostać poszerzony w celu zniesienia patentów na leczenie i testy na COVID-19 przed terminem, który upływa w grudniu tego roku*.

Grupa S&D przewodzi apelom o zrzeczenie się praw własności intelektualnej związanych z handlem (TRIPS) dla szczepionek COVID-19 i innych produktów medycznych jako nieodzownej części kompleksowej strategii szczepionkowej, w tym zwiększenia globalnej produkcji oraz rozwiązania problemu wąskich gardeł w łańcuchach dostaw.

Eurodeputowana Sara Cerdas, rzeczniczka Grupy S&D ds. Komisji Specjalnej ds. Pandemii COVID-19, powiedziała:

- COVID-19 nadal jest z nami. Wzywamy do silnego zaangażowania na rzecz kontynuacji programu COVAX i adaptacji produktów szczepionkowych wraz z adaptacją wirusa. Musimy wyjść poza działalność charytatywną i umożliwić większej liczbie krajów produkcję własnych szczepionek i produktów medycznych.

- Apelujemy również o wyraźne zobowiązanie na rzecz zakończenia negocjacji w sprawie przedłużenia zrzeczenia się praw własności intelektualnej związanych z handlem (TRIPS) na produkty terapeutyczne i sprzęt diagnostyczny do 17 grudnia, czyli do ostatecznego terminu podjęcia decyzji w tej sprawie. Zrzeczenie się to nie jest „cudownym środkiem”, ale jest kluczowym elementem udanej globalnej walki z COVID-19.

- Wiele krajów o niskich i średnich dochodach boryka się z brakiem podaży leków i diagnostyki COVID-19. Przedłużenie zrzeczenia się praw własności intelektualnej związanych z handlem (TRIPS) może ułatwić dostęp do tych produktów. Dlatego też musimy przełamać impas w negocjacjach i osiągnąć porozumienie w tej sprawie w wyznaczonym terminie.

Uwaga dla wydawców:

*Zrzeczenie się praw własności intelektualnej związanych z handlem (TRIPS) oznacza wyłączenie niektórych szczepionek przeciwko COVID-19 i potencjalnie innych produktów medycznych stosowanych w leczeniu tej choroby z handlowych aspektów praw własności intelektualnej zgodnie z zasadami Światowej Organizacji Handlu (WTO).

W czerwcu, po trudnych negocjacjach, WTO zgodziła się wreszcie na tymczasowe usunięcie barier związanych z własnością intelektualną dotyczącą patentów na szczepionki przeciw COVID-19 oraz odroczenie decyzji o przedłużeniu zrzeczenia się praw własności intelektualnej dotyczących leczenia i testów o sześć miesięcy.

Koordynatorka
Portugalia