Podczas wizyty w Macedonii Północnej i Albanii, gdzie spotkała się z premierami Dimitarem Kowaczewskim i Edim Ramą, przewodnicząca Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, Iratxe García, potwierdziła silne zaangażowanie Grupy S&D w proces rozszerzenia. Wyraziła też poparcie nie tylko dla osiągnięć obu krajów, związanych z przyszłym przystąpieniem do UE, ale także dla działań podejmowanych przez nie w celu ochrony osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji przed gospodarczymi i społecznymi skutkami wojny z Ukrainą.

Po przemówieniu do Grupy Socjalistycznej w parlamencie Albanii, García zapowiedziała w Tiranie, że Grupa S&D będzie gospodarzem spotkania przywódców rządów sześciu krajów Bałkanów Zachodnich i eurodeputowanych Grupy S&D w Wiedniu w dniu 8 grudnia.

Iratxe García powiedziała:

- Pomimo wielu kryzysów, z jakimi mamy obecnie do czynienia - rosyjskiej wojny napastniczej, kryzysu energetycznego i skutków pandemii - Bałkany Zachodnie są i pozostają kluczowym priorytetem dla naszej rodziny politycznej.

- Nie będzie skutecznych działań zewnętrznych UE ani Unii geopolitycznej bez skutecznej polityki rozszerzenia. Właśnie dlatego szczyt UE - Bałkany Zachodnie w Tiranie, który odbędzie się 6 grudnia, będzie miał kluczowe znaczenie, a my, jako postępowa rodzina, chcemy podsumować jego wyniki i przygotować postępowy plan działania w celu wsparcia krajów kandydujących w ich drodze prowadzącej do członkostwa.

- Roczne sprawozdania z postępów na drodze do UE, opublikowane przez Komisję Europejską w ubiegłym miesiącu, zawierają dwa przykłady uwieńczone sukcesem; chodzi o Macedonię Północną i Albanię. Obydwa kraje kierowane są przez rządy z naszej rodziny politycznej. Jest to dowód na to, że socjaldemokratyczne podejście nie tylko działa, ale jest w stanie dotrzymać swoich obietnic.

Przewodnicząca