Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim ponownie wezwali dziś Komisję Europejską do podjęcia działań w sprawie naruszeń unijnych wartości przez Węgry i Polskę, w następstwie wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE), potwierdzającego, że takiego rodzaju mechanizm jest zgodny z traktatami UE.

Przed debatą plenarną w Strasburgu na temat konsekwencji wyroku TSUE, przewodnicząca Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, Iratxe García, wezwała Komisję, aby podjęła natychmiastowe działania w tej sprawie i nie traciła więcej czasu. Wyraziła również ubolewanie z powodu tego, że przewodnicząca Komisji, Ursula von der Leyen, nie pozostanie na tak ważną debatę, która dotyczy jej bezpośrednio.

Iratxe García powiedziała:

- Mamy teraz jasny wyrok i nadszedł czas na działanie. Mechanizm warunkowości zatwierdziliśmy rok temu, ale z powodów politycznych i wbrew obowiązkowi egzekwowania prawa UE, Komisja czekała na ten wyrok. Cóż, teraz go mamy. Koniec z wymówkami, by uzasadnić grę na zwłokę, bo bezczynność osłabia całą Unię i zaufanie obywateli.

- Tam, gdzie nie rządzi prawo, robią to tyrani. Bez praworządności demokracja staje się dyktaturą większości, która czuje się uprawniona do tłumienia mniejszości i przeciwników oraz usiłuje narzucić oficjalny tok myślenia.

- Nie chcemy krzywdzić Węgrów i Polaków; wręcz przeciwnie, potrzebują naszego wsparcia i mogą na nas liczyć. Wykorzystajmy ten mechanizm; pieniądze podatników nigdy nie powinny trafiać do kieszeni tych, którzy podważają nasze wspólne wartości.

- Te rządy oczerniają i stygmatyzują uchodźców, osoby ubiegające się o azyl i społeczność LGBTI, a kozła ofiarnego robią z każdego, kto krytykuje ich politykę. Dystopia osiągnęła już taki punkt, że rządy Warszawy i Budapesztu wykorzystały program Pegasus do szpiegowania własnych obywateli, dziennikarzy i członków opozycji. Ten koszmar musi się skończyć.

- Komisja nie może w dalszym ciągu odwracać wzroku. Nie podawajcie dłużej tlenu Orbanowi, Kaczyńskiemu i spółce.

Przewodnicząca