Opublikowane:

Przewodnicząca Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim uważnie śledzi kryzys związany z COVID-19 oraz środki podjęte w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się wirusa, a także skutki ekonomiczne epidemii.

Iratxe García powiedziała:

- Dzisiaj spotkałam się z przewodniczącą Komisji, Ursulą von de Leyen i rozmawiałyśmy o reakcji UE na epidemię COVID-19, o kryzysie humanitarnym na granicy UE-Turcja oraz o budżecie, jakiego potrzebujemy w tych trudnych czasach.

- Unia Europejska jest gotowa chronić swoich obywateli. Dlatego też przyjmuję z zadowoleniem środki ogłoszone już przez Komisję, w tym pomoc finansową dzięki uruchomieniu funduszy europejskich na walkę z epidemią COVID-19. Nasz system wymiany informacji i ostrzegania działa dobrze i zapewni lepszą koordynację w celu zagwarantowania dostaw.

- Zaapelowałam do przewodniczącej Komisji, aby bez wahania i bez opóźnień wykorzystała w pełni elastyczność fiskalną, tak aby państwa członkowskie mogły wprowadzić wszystkie środki w celu zastosowania niezbędnych polityk publicznych. Jestem także w kontakcie z komisarzem ds. gospodarki, Paolo Gentilonim, który jest świadomy potrzeby zastosowania poważnego bodźca gospodarczego w celu ochrony nie tylko zdrowia naszych obywateli, ale także przemysłu i MŚP.

- Jutro Europejski Bank Centralny zwoła posiedzenie i oczekujemy, że wyśle on silny sygnał, aby pobudzić gospodarkę, a Eurogrupa w najbliższy poniedziałek postanowi zapewnić państwom członkowskim przestrzeń fiskalną, jakiej potrzebują, aby walczyć z tą wyjątkową sytuacją.

- UE dysponuje instrumentami solidarności i zdolnością do stawienia czoła temu kryzysowi; zrobimy to wspólnie.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson