Grupa S&D domaga się udzielenia rzeczywistego wsparcia dla osób i regionów, które zostały najbardziej dotknięte skutkami pandemii COVID-19. Członkowie Komisji Rozwoju Regionalnego (REGI) głosowali dziś w sprawie wniosku Komisji Europejskiej, aby w ramach inicjatywy ReactEU dodać 47,5 miliarda euro do obecnych programów w ramach polityki spójności, uznając go za dobrą wstępną reakcję, w równocześnie domagając się wprowadzenia istotnych poprawek.

Eurodeputowana Constanze Krehl, rzeczniczka Grupy S&D ds. rozwoju regionalnego i współsprawozdawczyni Parlamentu Europejskiego w tej sprawie, powiedziała:

- Wsparcie w sytuacjach kryzysowych powinno zostać skierowane do tych, którzy najbardziej ucierpieli w wyniku pandemii. Inicjatywa ReactEU to koło ratunkowe dla ludzi. Powinniśmy ją solidnie finansować, aby mogła sprostać wszystkim żądaniom na danym terenie.

- Musimy pójść o krok dalej. Prawo do finansowania musi sięgnąć 1 lutego 2020 roku, czyli początku kryzysu zdrowotnego. Ludzie muszą mieć możliwość skorzystania z tych kwot z mocą wsteczną. Ważne jest również, aby fundusze z inicjatywy ReactEU trafiły do ​​regionów przygranicznych, które zostały szczególnie dotknięte z powodu zamknięcia granic, a także do najbardziej potrzebujących osób i młodzieży.

- W związku z tym wprowadzimy minimalne udziały w celu wsparcia Interreg, Europejskiego Funduszu Społecznego i Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, a także Inicjatywy na rzecz zatrudnienia ludzi młodych. Żaden region i żadna osoba nie powinny zostać pominięte.

- Naszym celem jest jak najszybsze przywrócenie wzrostu gospodarczego oraz stworzenie i utrzymanie miejsc pracy, zgodnie z długoterminowymi celami, związanymi z przejściem na zieloną i cyfrową gospodarkę.

Uwaga dla wydawców:

Pierwotny wniosek Komisji Europejskiej, dotyczący przeznaczenia 55 miliardów euro na inicjatywę ReactEU został dwukrotnie odrzucony przez Radę, która zaproponowała cięcia w łącznej wysokości 7,5 miliarda euro, pozostawiając dofinansowanie w wysokości przegłosowanej dziś przez komisję REGI - 47,5 miliarda euro.

Pieniądze z pakietu na inicjatywę ReactEU będą dostępne dla beneficjentów za pośrednictwem Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR), Europejskiego Funduszu Społecznego (EFS) i Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) już w ramach obecnego okresu budżetowego. Na okres 2021-2022 fundusze zostaną udostępnione w ramach programu Next Generation EU.

KREHL Constanze Angela

Chiru Dana

CHIRU Dana

Press Officer
Rumunia

Ożywienie Inicjatywy Progressive Society: Nadszedł czas na przebudowę kapitalizmu i mamy na to plan

W obliczu kryzysu, związanego z pandemią Covid-19, Grupa S&D broni naszych obywateli i naszej planety przed niepoprawnymi ideologami polityki oszczędnościowej

Grupa S&D o programie prac Komisji na 2021 rok: „Nie ma czasu do stracenia w kwestii spełnienia oczekiwań obywateli UE!”