Za trzecią próbą państwa członkowskie UE poparły wreszcie historyczne porozumienie w sprawie ochrony ponad 30 milionów pracowników platform internetowych i europejskiego modelu społecznego. Ten przełom jest wynikiem nieustannych wysiłków ze strony postępowej rodziny - Socjalistów i Demokratów, którzy przewodzili negocjacjom w imieniu Parlamentu Europejskiego, a także hiszpańskiego rządu i belgijskiego ministra do spraw społecznych, którzy przewodzili negocjacjom w imieniu państw członkowskich UE. A wszystko to nie byłoby możliwe bez komisarza ds. pracy i praw socjalnych oraz wspólnego, postępowego głównego kandydata w wyborach europejskich - Nicolasa Schmita, który przedstawił przyszłościowy wniosek legislacyjny w tej sprawie.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Dziś napisaliśmy historię. Pionierskie prawo UE dotyczące pracy za pośrednictwem platform internetowych zostało odblokowane dzięki naszej ciężkiej pracy i niezachwianemu zaangażowaniu na rzecz praw socjalnych. To wielkie zwycięstwo naszej Europy socjalnej i naszej postępowej rodziny! Udało nam się to osiągnąć dla pracowników platform internetowych, dla dobrych pracodawców, dla europejskiego modelu społecznego i dla gospodarki. Takie wspaniałe osiągnięcia są dla nas najlepszym argumentem przed zbliżającymi się wyborami. Wcielamy słowa w czyn. Chronimy. Dotrzymujemy obietnic.

Elisabetta Gualmini, wiceprzewodnicząca Grupy S&D i sprawozdawczyni Parlamentu Europejskiego w sprawie nowego prawodawstwa UE dotyczącego pracy za pośrednictwem platform internetowych, powiedziała:

- Jestem bardzo szczęśliwa i dumna z naszej postępowej rodziny. Wygraliśmy dla dobra pracowników platform internetowych i dobrych pracodawców, pomimo agresywnego lobbingu ze strony wielkich platform internetowych stosujących wyzysk, wspieranych do końca przez francuskiego prezydenta, Emmanuela Macrona i jego liberałów. Europejczycy będą o tym pamiętać na niecałe 100 dni przed wyborami do Parlamentu Europejskiego.

- To zwycięstwo oznacza ochronę ludzi, którzy codziennie nas podwożą, przywożą nam żywność i wykonują dla nas wiele innych usług. Wiele platform internetowych zatrudnia ich jako fikcyjnych samozatrudnionych, pozbawiając ich godziwych zarobków i praw pracowniczych. Wygraliśmy tę bitwę ramię w ramię ze związkami zawodowymi.

- Wynegocjowaliśmy historyczne porozumienie, które zapewni godność, ochronę i prawa pracownikom platform internetowych. Ochroni ono także prawdziwe samozatrudnienie, zapobiegnie nieuczciwej konkurencji oraz wprowadzi przełomowe zasady zarządzania algorytmami. Dzięki temu maszyny nie będą mogły zwalniać ludzi ani ich szpiegować, a warunki pracy będą musiały być przejrzyste, jak w każdym przedsiębiorstwie. Dzięki temu Europa stanie się pionierem w dziedzinie globalnego prawa pracy.

Przewodnicząca
Wiceprzewodnicząca