Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim pragną wprowadzenia skutecznych środków na szczeblu UE, aby znacząco obniżyć wysokie ceny energii. Eurodeputowani Grupy S&D wymienili poglądy na ten temat z europejską komisarz ds. energii, Kadri Simson, która przybyła do Komisji Przemysłu, Badań Naukowych i Energii (ITRE) w tym celu, a także po to, aby przedstawić nowe ramy UE dotyczące dekarbonizacji rynków gazu, promowania wodoru i redukcji emisji metanu, a także rewizji dyrektywy w sprawie charakterystyki energetycznej budynków.

Eurodeputowany Mohammed Chahim, wiceprzewodniczący Grupy S&D, odpowiedzialny za energetyczne aspekty Zielonego Ładu, powiedział:

- Jesteśmy u szczytu sezonu zimowego, a ciężar rachunków za prąd jest już nie do zniesienia dla wielu Europejczyków, zwłaszcza dla najbiedniejszych, takich jak osoby starsze i gospodarstwa domowe o niskich dochodach. Przyjmujemy z zadowoleniem działania socjalne podjęte przez rządy socjaldemokratyczne w wielu państwach członkowskich. Jednak tych rządów i obywateli nie można pozostawić samym sobie. Według źródeł takich jak Europejska Organizacja Konsumentów (BEUC), w latach 2008-2020 koszty energii elektrycznej dla gospodarstw domowych wzrosły o 30% w porównaniu do wzrostu o 10% dla przemysłu. Te liczby są zatrważające!

- Komisja Europejska jest winna odpowiedzi zarówno obywatelom UE, jak i małym i średnim przedsiębiorstwom, a my, jako Socjaliści i Demokraci, opowiadamy się zdecydowanie za obroną ich interesów. Potrzebna jest oczywiście strategia wykraczająca poza to, co przedstawiła Komisja. I potrzebujemy jej natychmiast!

Eurodeputowany Dan Nica, rzecznik Grupy S&D w Komisji Przemysłu, Badań Naukowych i Energii Parlamentu Europejskiego, powiedział:

- Jako Socjaliści i Demokraci wzywamy Komisję Europejską i komisarz Simson do wykazania się silnym przywództwem w kwestii opracowania śmiałej strategii skierowanej do zwykłych ludzi i mającej na celu zmniejszenie obciążenia, jakie ponoszą oni z racji wysokich rachunków za prąd i gaz. W wielu państwach członkowskich wiele przedsiębiorstw musiało zlikwidować swoją działalność ze względu na wysokie rachunki za prąd i gaz. Szczególnie negatywny był wpływ na małe i średnie przedsiębiorstwa. To było niespotykane w Unii Europejskiej! Przyjmujemy z zadowoleniem środki podjęte przez rządy krajowe, od obniżenia podatków od energii po dotacje dla gospodarstw domowych o niskich dochodach, ale dane pokazują, że mogą one pokryć maksymalnie jedną czwartą z 54% wzrostu rachunków za energię, który miał miejsce w 2020 roku.

- Musimy pamiętać o tym, że kryzys energetyczny rozpoczął się wraz z podwyżką cen paliw kopalnych. Zarzuty dotyczące możliwych praktyk w zakresie manipulacji na rynku ze strony krajów dostarczających surowce energetyczne są bardzo niepokojące. Potrzebujemy jasnego stanowiska Komisji Europejskiej w tej sprawie - czy to prawda, czy nie? Nasza Grupa wyjaśniła komisarz Simson, jakie jest nasze stanowisko: Należy unikać zależności energetycznej i zmienności cen, a wyjściem z obecnej sytuacji jest rezygnacja z paliw kopalnych oraz stworzenie wydajnego i zrównoważonego systemu energii odnawialnej.

Do wymiany poglądów z komisarz Simson doszło na wniosek Socjalistów i Demokratów w Komisji Przemysłu, Badań Naukowych i Energii (ITRE) w kontekście pytania, jakie Grupa S&D planuje złożyć na posiedzeniu plenarnym Parlamentu Europejskiego. Celem Socjalistów i Demokratów związanym z tym pytaniem jest przeprowadzenie debaty na temat wysokich cen energii z udziałem wszystkich eurodeputowanych na posiedzeniu plenarnym.

Wiceprzewodniczący
Holandia