Grupa S&D zapyta Robertę Metsolę o jej priorytety na drugą połowę kadencji

Roberta Metsola
© European Union 2021 - Source : EP / Alain ROLLAND

Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim zorganizują wysłuchanie w drugim tygodniu stycznia, aby wysłuchać eurodeputowanej Roberty Metsoli, kandydatki na przewodniczącą Parlamentu Europejskiego w drugiej połowie kadencji, przed podjęciem decyzji o głosowaniu w tej sprawie.

Przewodnicząca Grupy S&D, eurodeputowana Iratxe García, powiedziała:

- Rozpoczęłam już negocjacje z przewodniczącym EPL, Manfredem Weberem, aby przekonać się, czy możemy osiągnąć porozumienie w celu przywrócenia równowagi reprezentacji Grupy S&D w Parlamencie Europejskim i wzmocnienia naszych priorytetów politycznych.

- Chcemy również wysłuchać kandydatki EPL, której zaproponowano przewodniczenie tej Izbie, ponieważ niektóre z jej poglądów są dla nas nie do przyjęcia. Zaprosimy Robertę Metsolę na sesję wysłuchań przed naszymi eurodeputowanymi, którzy będą mogli zadawać pytania i zgłaszać swoje obawy; oczekujemy także złożenia przez nią zobowiązań i wyjaśnień w niektórych ważnych kwestiach, takich jak prawa kobiet, sprawiedliwość podatkowa, praworządność i sprawiedliwość społeczna.

- Poparcie Grupy S&D dla kandydatki EPL na przewodniczącą Parlamentu będzie zależeć od tego, czy możliwe będzie ustalenie agendy, która odzwierciedli priorytety naszej rodziny politycznej, która wyraźnie zyskała grunt od czasu ostatnich wyborów europejskich w 2019 roku i musi być sprawiedliwie reprezentowana w obecnym Parlamencie.

Przewodnicząca