W wyniku finałowego głosowania w Parlamencie Europejskim nad nowymi przepisami dotyczącymi równowagi między życiem zawodowym a prywatnym wreszcie weszły one w życie: uzyskaliśmy 10 dni wolnych dla ojców, cztery miesiące urlopu rodzicielskiego dla każdego z rodziców, dwa z czego są nieprzenoszalne, co zapewni, że oboje partnerów będzie mieć szansę spędzić czas z dzieckiem, jak też pięć dni urlopu na rok dla wszystkich pracowników, którzy muszą zająć się krewnymi lub innymi osobami mieszkającymi w ich gospodarstwie domowym.

Udo Bullmann, przewodniczący Grupy S&D, powiedział:

• Oto jedno z najważniejszych osiągnięć tej kadencji Parlamentu i pierwszy dokument legislacyjny z Europejskiego filaru praw socjalnych. W wyniku nieustannych nacisków wywieranych przez nas przez ostatnie pięć lat, miliony Europejczyków wkrótce skorzystają z lepszych przepisów pozwalających na równoważenie czasu spędzanego z rodziną i w pracy. Dzięki inicjatywie Fransa Timmermansa, w jego roli wiceprzewodniczącego Komisji Europejskiej, jak też dzięki ciężkiej pracy naszej negocjatorki, Marii Areny, my, Socjaliści i Demokraci, zapewniliśmy minimalne europejskie standardy dla rodziców i osób opiekujących się członkami rodziny. Europejczycy zobaczą i poczują pozytywne efekty tych europejskich przepisów w swoim codziennym życiu. To ogromny krok w kierunku bardziej społecznej i zrównoważonej Europy, o którą walczymy, oraz głośna i wyraźna odpowiedź dla populistów i nacjonalistów, którzy starają się wykorzystywać strach obywateli.

Maria Arena, negocjatorka Grupy S&D ds. równowagi między życiem zawodowym a prywatnym, stwierdziła:

• Równowaga między życiem zawodowym a prywatnym jest ważna dla wszystkich Europejczyków, ponieważ to kwestia z zakresu równouprawnienia płci. Dlatego też walczyliśmy o urlop ojcowski, aby pozwolić ojcom być z ich dziećmi, jak też aby odciążyć nieco matki i eliminować zróżnicowanie wynagrodzenia ze względu na płeć. Nieprzenoszalny urlop rodzicielski zezwoli ojcom na lepsze odegranie ich roli w sferze rodzicielstwa, natomiast urlop opiekuńczy da szansę obywatelom na lepsze zajęcie się członkami rodziny. Właściwa równowaga między życiem zawodowym a prywatnym da ludziom szansę kształtowania własnego życia: wychowywania dzieci, opiekowania się starszymi członkami rodziny, dzielenia się obowiązkami domowymi, jak też posiadania kariery zawodowej.

Uwaga do redaktorów:

Film na temat nowej dyrektywy w sprawie równowagi między życiem zawodowym a prywatnym

Członkini
Belgia