Grupa S&D w Parlamencie Europejskim przyjmuje z zadowoleniem przedstawiony przez Komisję pakiet na rzecz równości jako dobrą wiadomość w ramach walki o prawa tęczowych rodzin. Zgodnie z obowiązującymi obecnie przepisami UE państwa członkowskie nie są zobowiązane do uznawania rodzicielstwa dziecka za ustanowione w innym państwie członkowskim do celów innych niż unijne prawa w zakresie swobodnego przemieszczania się, co skutkuje powszechną dyskryminacją tęczowych rodzin. Wniosek Komisji dotyczący rozporządzenia w tej sprawie przyczyni się do poprawy oraz ochrony praw rodziców tej samej płci i ich dzieci poprzez zapewnienie, że rodzice uznani za takowych w jednym kraju UE będą uznawani za rodziców we wszystkich krajach UE.

Gaby Bischoff, wiceprzewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Pakiet na rzecz równości wyprowadzi tęczowe rodziny z prawnego zawieszenia; zapewni im tak bardzo potrzebną pewność prawną, kiedy zdecydują się skorzystać z prawa do swobodnego przemieszczania się. Rozporządzenie będzie chroniło prawa dzieci z tęczowych rodzin, którym zgodnie z obowiązującymi przepisami grozi pozbawienie praw do opieki zdrowotnej, edukacji i swobodnego przemieszczania się. W związku z falą regresu w zakresie praw osób LGBTIQ+, która ma obecnie miejsce w takich krajach jak Polska i Węgry, Socjaliści i Demokraci będą ciężko pracować nad tym, aby wzmocnić te wnioski i zagwarantować, że pozostaniemy na czele ochrony „tęczowych praw” w każdym zakątku Europy.

Marc Angel, współprzewodniczący grupy S&D Intergrupy ds. osób LGBTIQ+ w Parlamencie Europejskim, powiedział:

- Po wielu sprawach toczących się przed Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości, Komisja Europejska wreszcie wystąpiła z wnioskiem dotyczącym unijnych przepisów gwarantujących wzajemne uznawanie rodzicielstwa w państwach członkowskich. Uznanie różnorodności rodzin przynosi korzyści wszystkim członkom społeczeństwa i nie odbiera nikomu istniejących praw. Jest to nie tylko kwestia praw osób LGBTIQ+, ale praw dzieci i europejskich obywateli, które są otwarcie lekceważone przez pewne nacjonalistyczne i populistyczne rządy. Komisja Europejska jest odpowiedzialna za ochronę wartości UE, a dzisiejszy wniosek dotyczący rozporządzenia UE jest ważnym krokiem w ramach ochrony praw tęczowych rodzin w UE.

Wiceprzewodnicząca
Członek