Socjaliści i Demokraci popierają mobilizację istniejących funduszy UE na rzecz przemysłu zaawansowanych technologii i wzywają do przeznaczenia dodatkowych 13 miliardów euro na utrzymanie europejskiej konkurencyjności na światowych rynkach przy jednoczesnym tworzeniu nowych miejsc pracy wysokiej jakości dla obywateli. Będzie to możliwe dzięki powołaniu Platformy na rzecz technologii strategicznych dla Europy (STEP); wniosek w tej sprawie Komisja Europejska przedstawiła w czerwcu br. Grupa S&D liczyła początkowo na pełnoprawny Fundusz Suwerenności, obiecany przez przewodniczącą Ursulę von der Leyen. Grupa S&D ciężko pracowała nad tym, aby zapewnić równy dostęp do funduszy UE w ramach STEP dla Unii, a nie tylko dla państw członkowskich o dobrze rozwiniętym i ugruntowanym sektorze zaawansowanych technologii.

Jonás Fernández, eurodeputowany S&D i negocjator ds. STEP w Komisji Budżetowej Parlamentu Europejskiego, powiedział:

- Jako Socjaliści i Demokraci jesteśmy przekonani, że nie ma państw członkowskich UE drugiej kategorii; każde z nich musi mieć równy dostęp do środków na tworzenie strategicznych technologii. Nie może to być obszar zarezerwowany dla uprzywilejowanych państw, jeśli naprawdę chcemy, aby Unia Europejska była konkurencyjna na rynkach światowych i tworzyła nowe miejsca pracy wysokiej jakości w całej UE. Dlatego też cieszę się z tego, że udało nam się zbudować zdecydowaną większość, chroniąc środki z funduszy spójności tam, gdzie są one najbardziej potrzebne, czyli w państwach członkowskich o PKB niższym od unijnej średniej. To samo dotyczy unijnego funduszu innowacyjnego. Znaleźliśmy kompromis, zgodnie z którym 50% funduszu innowacyjnego będzie zarezerwowane dla państw członkowskich o PKB niższym od średniej UE, a pozostałe 50% będzie dostępne dla 27 państw członkowskich, w tym tych o niższym PKB. Po 2025 roku niewykorzystane pieniądze będą dostępne dla wszystkich państw członkowskich.

- Idziemy też dalej niż Komisja Europejska i apelujemy o przeznaczenie na STEP dodatkowych 13 miliardów euro, oprócz istniejących środków, z których będzie się składać ta Platforma. Oprócz tego nasza Grupa zaproponowała również system pozwalający uniknąć straty 93 miliardów euro, które nie zostały jeszcze wydane w ramach programu Next Generation EU. W ramach tego systemu państwa członkowskie będą mogły wykorzystać te pieniądze wyłącznie na projekty strategiczne w ramach STEP.

- Wszystko to stanowić ma pierwszy krok w kierunku utworzenia bardzo potrzebnego Funduszu Suwerenności, aby ochronić i wzmocnić nasz rynek wewnętrzny i przemysł.

Matthias Ecke, eurodeputowany S&D i negocjator ds. STEP w Komisji Przemysłu, Badań Naukowych i Energii Parlamentu Europejskiego, powiedział:

- Jeśli Unia Europejska ma rzeczywiście znaleźć się na drodze do cyfrowej i zielonej transformacji, potrzebujemy sposobu na usprawnienie wydatków i musimy to zrobić mądrze, czy to w przypadku energii odnawialnej, mikroelektroniki czy też sztucznej inteligencji.

- Dla naszej Grupy kluczowe znaczenie miało ułatwienie ubiegania się o fundusze UE w ramach STEP, bez niepotrzebnych biurokratycznych obciążeń. Musieliśmy poprawić wniosek Komisji Europejskiej i wprowadzić pewną jasność. Z tego powodu usunęliśmy niejasne definicje i zastąpiliśmy je tym, co unijny biznes już zna z istniejących obecnie przepisów UE.

- Kolejnym priorytetem Grupy S&D jest utworzenie znaku jakości dla projektów, które mają być finansowane w ramach STEP. Pieczęć ta będzie nadawana przez grupę zadaniową projektom spełniającym wysokie standardy społeczne i pracownicze.

Członek