Po przyjęciu dziś przez Komisję Europejskiego Planu walki z rakiem Grupa Socjalistów i Demokratów wyraziła swoje poparcie dla tego pierwszego, pozytywnego kroku, wzywając do wzmocnionej koordynacji i wspólnych badań naukowych z udziałem państw członkowskich, aby zapewnić wszystkim obywatelom UE możliwość skutecznego i wysokiej jakości leczenia oraz opieki medycznej.

Koordynatorka Grupy S&D w Komisji Specjalnej ds. Walki z Rakiem, eurodeputowana Alessandra Moretti, powiedziała:

- Jako postępowcy byliśmy w awangardzie wśród wzywających do utworzenia Europejskiej Unii Zdrowia. Jako postępowcy z radością obserwujemy, że Komisja Europejska dąży do tego, aby Plan walki z rakiem stał się jednym z najważniejszych narzędzi walki z jedną z głównych przyczyn zgonów w Unii Europejskiej, z zastosowaniem nowego, skoordynowanego i skuteczniejszego podejścia.

- Pandemia Covid-19 odciągnęła uwagę od kompleksowej walki z rakiem. Dlatego też przyjmujemy z zadowoleniem wniosek w sprawie planu dotyczącego mapowania nierówności, utworzenia unijnej sieci krajowych kompleksowych ośrodków onkologicznych oraz programu badań przesiewowych w kierunku raka. Są to bardzo ważne inicjatywy, mające na celu zapewnienie przeglądu istniejących obecnie nierówności oraz zwiększenie dostępu do leczenia i opieki medycznej dla każdego pacjenta w UE. W przyszłości musimy być jeszcze bardziej ambitni, aby w szczególności w pełni wdrożyć dyrektywę w sprawie transgranicznej opieki zdrowotnej, a także aby przyjąć minimalne standardy w zakresie jakości opieki zdrowotnej w celu zapewnienia pacjentom równych praw w każdym państwie członkowskim.

- Musimy jednak być jeszcze bardziej ambitni. Grupa S&D zobowiąże się, w ramach prac Komisji Specjalnej ds. Walki z Rakiem, do zapewnienia obywatelom Europy równego dostępu do badań przesiewowych, planów profilaktyki, wczesnej diagnozy i wysokiej jakości leczenia oraz wzmocnionej koordynacji między instytucjami UE i państwami członkowskimi w tych dziedzinach. Konieczne będzie dalsze wzmocnienie związku między ochroną zdrowia a badaniami naukowymi w celu zapewnienia skuteczniejszych i wysokiej jakości metod leczenia, również za pośrednictwem programu „Horyzont Europa” i planowanego centrum wiedzy na temat raka. Nasze wspólne wysiłki muszą prowadzić do równego dostępu do wysokiej jakości opieki, leczenia i profilaktyki raka, zarówno w państwach członkowskich, jak i ponad ich granicami.

Koordynatorka Grupy S&D w Komisji Ochrony Środowiska, eurodeputowana Jytte Guteland, powiedziała:

- Europejski plan walki z rakiem, strategia farmaceutyczna i ogólny pakiet dotyczący Unii Zdrowia, to ważne kroki w kierunku budowy silnej i sprzyjającej integracji Europejskiej Unii Zdrowia. Aby dostarczyć odpowiednich rozwiązań, musimy spojrzeć na związane z tym problemy w całościowy sposób.

- Nawet 40% wszystkich przypadków zachorowania na raka można zapobiec; stąd też niezwykle ważne jest to, abyśmy zajęli się przyczynami. Dlatego też przyjmujemy z zadowoleniem wymienione w planie działania związane z czynnikami ryzyka związanymi ze stylem życia, takimi jak tytoń, niezdrowa żywność i alkohol. Potrzebne są konkretne działania, aby zapewnić lepszą profilaktykę w odniesieniu do czynników związanych ze stylem życia. Cieszymy się, że wniosek Komisji zawiera obowiązkowe etykietowanie wraz z wykazem składników i kaloryczności napojów alkoholowych. Konsumenci mają prawo to wiedzieć!

- Musimy ponadto przyjrzeć się czynnikom środowiskowym, takim jak narażenie na działanie niebezpiecznych substancji chemicznych, a w szczególności substancji zaburzających gospodarkę hormonalną; powinniśmy także zapewnić, aby podejmowane przez nas działania były zgodne z Europejskim Zielonym Ładem.

World Cancer Day video with Alessandra Moretti

GUTELAND Jytte

Szwecja
MORETTI Alessandra