Grupa S&D przewodziła negocjacjom z grupami politycznymi w kwestii rezolucji Parlamentu Europejskiego w sprawie łamania praw człowieka w Katarze, nad którą odbędzie się dziś głosowanie w związku z trwającymi obecnie Mistrzostwami Świata FIFA. Intensywne międzynarodowe zainteresowanie łamaniem praw pracowników migrujących, kobiet i społeczności LGBTIQ w kraju będącym gospodarzem Mistrzostw Świata, musi być dzwonkiem alarmowym dla FIFA. Organizacja międzynarodowa o takim znaczeniu powinna zawsze bronić praw człowieka.

Nacho Sánchez Amor, rzecznik Grupy S&D ds. praw człowieka i negocjator Parlamentu Europejskiego ds. rezolucji w sprawie praw człowieka w związku z Pucharem Świata FIFA w Katarze, powiedział:

- Mistrzostwa Świata to olbrzymia okazja do świętowania oraz promowania wolności i równości. W tym przypadku jest to boleśnie stracona szansa. Biorąc pod uwagę bardzo złą sytuację w dziedzinie praw człowieka w Katarze, oczywistym błędem było przyznanie temu krajowi organizacji Mistrzostw Świata. Już w rezolucji przyjętej w 2013 roku Parlament podkreślił swoje zaniepokojenie sytuacją pracowników migrujących w tym kraju.

- Dzisiaj powtórzymy nasze obawy. To nasz obowiązek, ponieważ stadiony na największy turniej na Ziemi zostały zbudowane kosztem życia tysięcy pracowników, a kobiety i osoby LGBTIQ w kraju będącym gospodarzem mistrzostw żyją w skrajnie regresywnych warunkach. Nasza Grupa zawsze walczyła o poszanowanie ich praw na całym świecie, a Katar nie jest wyjątkiem.

- Zachęcamy Katar do kontynuowania znaczących reform dotyczących praw pracowniczych, ocenionych tak przez Międzynarodową Organizację Pracy i Międzynarodową Konfederację Związków Zawodowych. Oczekujemy również, że wszystkie europejskie przedsiębiorstwa* będą szanowały prawa pracownicze w Katarze.

*Uwaga dla wydawców:

Według Międzynarodowej Organizacji Pracy (MOP), niektóre europejskie przedsiębiorstwa, w tym Carrefour, Banyan Tree, Fairmont Movenpick Pullman, Acciona, Qantum, Keolis, RATP i Technip, które są fizycznie obecne w Katarze, odmówiły zaangażowania we wspólne komitety, których celem jest zgromadzenie przedstawicieli kierownictwa i pracowników, aby omawiać konflikty w miejscu pracy, zapobiegać im i rozwiązywać je. Ponadto, holenderska firma Core Laboratories nie wypłaca podobno wynagrodzeń niektórym pracownikom.