Opublikowane:

Dziś po południu Komisja Spraw Gospodarczych i Monetarnych Parlamentu Europejskiego głosowała za przyjęciem sprawozdania Tinagli w sprawie „opodatkowania cyfrowego i trwających obecnie reform w ramach G20 i OECD (BEPS 2.0)*, które stanowią ważny element sprawiedliwego systemu podatkowego”.

Irene Tinagli, eurodeputowana S&D i autorka sprawozdania w tej sprawie, powiedziała:

- Wysłaliśmy dzisiaj z Parlamentu Europejskiego silny sygnał na rzecz ambitnej globalnej reformy podatkowej. Aby reforma ta przyniosła sukces, musi ona zapewnić, by wszystkie duże firmy płaciły swoją sprawiedliwą część podatku w miejscu, w którym tworzona jest przez nie wartość i tam, gdzie prowadzona jest przez nie działalność gospodarcza. Dzięki łatwym do wdrożenia przepisom, chcemy ograniczyć konkurencję podatkową, zagwarantować równe warunki działania między firmami, a także zapewnić objęcie nimi międzynarodowych firm cyfrowych, przy aktywnym zaangażowaniu i interakcji z klientami i użytkownikami. W ramach międzynarodowej debaty na ten temat Unia Europejska i państwa członkowskie powinny mówić jednym głosem. Nasi obywatele domagają się sprawiedliwości podatkowej, a ich apel w tej sprawie nie może już dłużej czekać na odpowiedź.

Jonás Fernández, eurodeputowany S&D i rzecznik Grupy do spraw gospodarczych powiedział:

- 18% to minimalna efektywna stawka podatkowa, jaką my, Socjaliści i Demokraci, chcemy wprowadzić w życie. Minimalna efektywna stawka podatkowa jest kluczem do zakończenia niezdrowej konkurencji podatkowej pomiędzy krajami, która umożliwia dużym międzynarodowym przedsiębiorstwom płacenie prawie zerowych podatków i pozbawia kasy publiczne tak bardzo potrzebnych dochodów. Najwyższy czas, żebyśmy dostosowali prawo podatkowe do ery cyfrowej.

Uwaga dla wydawcy:

*W styczniu 2019 roku rozpoczęły się międzynarodowe negocjacje w sprawie wyzwań podatkowych wynikających z cyfryzacji gospodarki („BEPS 2.0”) na podstawie ram włączających (134 kraje współpracujące w zakresie podatku dochodowego od osób prawnych), przy wsparciu ze strony OECD. Prace te mają również zostać zatwierdzone przez G20 do końca 2020 roku; mają one na celu znalezienie jednolitego podejścia w kwestii realokacji praw podatkowych i ponownego zdefiniowania obecności podatkowej (nowy związek) w pierwszym filarze. Drugi filar ma na celu określenie minimalnego poziomu efektywnego opodatkowania poprzez globalny podatek zapobiegający erozji podstawy podatkowej.

FERNÁNDEZ Jonás

TINAGLI Irene

Członek
Włochy