Grupa S&D potępia brak ambicji państw członkowskich w egzekwowaniu ram prawnych w kwestii kontrahentów centralnych.  Dnia 20 marca Rada Prezesów Europejskiego Banku Centralnego wycofała swoje zalecenie wprowadzenia poprawki do art. 22 Statutu Europejskiego Systemu Banków Centralnych i Europejskiego Banku Centralnego, dotyczącego nadawania uprawnień kontrahentom centralnym. W komunikacie prasowym przedstawiciele Europejskiego Banku Centralnego wyjaśnili, że projekt poprawki, będący wynikiem najnowszych negocjacji między Parlamentem Europejskim i państwami członkowskimi, nie pomaga osiągnąć celu, na który liczył Bank, wychodząc na wstępie z propozycją wprowadzenia zmian do Statutu.  W tym kontekście Grupa S&D wzywa do jak najszybszego przyjęcia rozporządzenia EMIR 2.2, bez znaczących modyfikacji.

Pervenche Berès, rzeczniczka Grupy S&D do spraw gospodarczych i monetarnych oraz Roberto Gualtieri, przewodniczący Komisji Gospodarczej i Monetarnej, skomentowali:

• Rada przegapiła okazję do wzmocnienia ram prawnych w dziedzinie kontrahentów centralnych w Unii Europejskiej. Nasza Grupa z żalem przyjęła wieść, że blokowanie zmian przez niektóre państwa członkowskie nie pozwoliło na nadanie Europejskiemu Bankowi Centralnemu wystarczających uprawnień, aby mógł on zapobiegać przyszłym kryzysom w bardzo ważnej dziedzinie infrastruktur rynkowych i zarządzać nimi, poza Unią, jak też wewnątrz Unii. Ze wzburzeniem przyjęliśmy rozwój wydarzeń, który sugeruje, że przekaz Europejskiego Banku Centralnego nie został wysłuchany, przez co prawo pierwotne zostało potraktowane jak prawo wtórne.

• Mandat Parlamentu Europejskiego, w dużej mierze zgodny ze stanowiskiem Grupy S&D, wzywał do udzielenia większych uprawnień w zakresie kontrahentów centralnych Europejskiemu Bankowi Centralnemu, zarówno w Unii, jak i poza nią, z uwzględnieniem przeszkód stwarzanych przez Radę.

• W związku z wycofaniem się Banku z jego planów, przyszedł czas na przyjęcie rozporządzenia EMIR 2.2 bez znaczących modyfikacji, aby wzmocnić dostępne nam środki zapisane w ramach prawnych i nadzorczych w zakresie kontrahentów centralnych w Unii oraz poza nią.

• W tym kontekście EBC i ESMA będą musiały ściśle ze sobą współpracować, co robią już w tej chwili. Jako współustawodawca możemy jedynie pochwalić takiego ducha lojalnej i konstruktywnej współpracy. Będziemy tę współpracę ułatwiać, co jest bardzo istotne w świetle zbliżającego się brexitu.