Grupa Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim przyjmuje z zadowoleniem europejski akt w sprawie chipów, przedstawiony dziś przez Komisję Europejską. Grupa S&D uważa ten wniosek legislacyjny dotyczący rozporządzenia za ważny krok w kierunku większej europejskiej autonomii technologicznej. Socjaliści i Demokraci zgadzają się z przewodniczącą Komisji, Ursulą von der Leyen, że dla Unii Europejskiej kluczowe znaczenie ma konkurowanie na otwartych i wzajemnie ze sobą połączonych rynkach światowych. Grupa S&D uważa jednak, że szczególnie ważne jest nie tylko zmniejszenie zależności od półprzewodników, ale także zwiększenie inwestycji na szczeblu europejskim i krajowym, aby objęły one także małe i średnie przedsiębiorstwa.

Eurodeputowany Dan Nica, rzecznik Grupy S&D w Komisji Przemysłu, Badań Naukowych i Energii Parlamentu Europejskiego, powiedział:

- W świecie, w którym rośnie zapotrzebowanie na chipy, kluczowe znaczenie ma dla nas ich samodzielna produkcja. Być może rzeczywiście w ramach strategicznych partnerstw z partnerami międzynarodowymi, takimi jak USA czy Japonia, jak powiedziała dziś przewodnicząca Komisji, von der Leyen, ale zachowując przy tym europejską autonomię technologiczną. Rosnące napięcie na całym świecie spowodowało już brak tych chipów, zwanych również półprzewodnikami. Jeśli dziś kupujemy na przykład nowy samochód w Europie, jest bardzo prawdopodobne, że producent powie nam, że może on zostać dostarczony dopiero pod koniec tego roku. W dużej mierze wynika to z problemów z produkcją tych półprzewodników.

- Nasza Grupa nie ma złudzeń, że możliwa jest samodzielność w 100%. Dlatego też cieszymy się z tego, co powiedziała dziś przewodnicząca von der Leyen; współzależność z naszymi partnerami powinna być zrównoważona. Jako Socjaliści i Demokraci będziemy pracować nad tym tekstem w Parlamencie Europejskim i oczekujemy konstruktywnego dialogu z państwami członkowskimi w Radzie Unii Europejskiej przy ścisłej współpracy z Komisją Europejską. Zagwarantujemy dostateczne wsparcie i zwiększone inwestycje prywatne i publiczne dla naszych innowatorów, naukowców i przedsiębiorstw, umieszczając małe i średnie przedsiębiorstwa na czele tej debaty w ramach UE. Zaawansowana technologia nie może być przywilejem dużych firm; należy ją traktować jako narzędzie tworzenia większej liczby miejsc pracy, które powinno przynieść korzyści wszystkim w Europie.

Przewodniczący delegacji
Rumunia