Przed szczytem społecznym w Porto, w dniu 7 maja 2021 roku, Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim, wraz z partnerami społecznymi i społeczeństwem obywatelskim, przyjęli wspólną deklarację, wzywającą zdecydowanie rządy UE do przekształcenia Unii Europejskiej w motor postępu społecznego. Niniejsza „Deklaracja w sprawie Agendy z Porto 2030 na rzecz zrównoważonego dobrobytu jest wynikiem konferencji hybrydowej, która odbyła się dziś w Brukseli z udziałem polityków, ekspertów w tej dziedzinie i partnerów społecznych.

Pełne nagranie konferencji hybrydowej na temat Agendy z Porto 2030 na rzecz zrównoważonego dobrobytu można obejrzeć tutaj.

6 maja Grupa S&D będzie gospodarzem spotkania przed szczytem w Porto; można się na nie zarejestrować, by wziąć w nim udział online tutaj.

Eurodeputowana Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Wzywamy przywódców UE do tego, aby byli odważni i przesłali z Porto przesłanie nadziei; inna, lepsza przyszłość jest w naszych rękach. Od wielu lat apelujemy o Europę socjalną i nie może ona dłużej czekać. Ludzie w całej Europie potrzebują tego przesłania bardziej niż kiedykolwiek wcześniej po pandemii, która pozbawiła ich bliskich im osób, wywołała cierpienia w wyniku choroby, zrujnowała ich źródła utrzymania lub sprawiła, że ich przyszłość znalazła się w stanie zawieszenia. Goszcząc szczyt społeczny w Porto, premier Antonio Costa podjął decydujący krok w celu urzeczywistnienia 20 zasad Europejskiego filaru praw socjalnych. Teraz inni przywódcy UE powinni pójść za jego przykładem i z pomocą prawdziwych aktów solidarności zbudować Europę socjalną, jakiej oczekują nasi obywatele.

- Budowa Europy socjalnej wymaga również odwagi, aby zastosować się do złotej zasady dotyczącej inwestycji społecznych w celu tworzenia nowych miejsc pracy, lepszych usług publicznych i zmniejszenia nierówności. Prawdziwy, stały program reasekuracji na wypadek bezrobocia to pozytywny akt solidarności, który poprawi życie wielu Europejczyków dotkniętych pandemią.

Eurodeputowany Sergej Staniszew, przewodniczący PES, powiedział:

- Walka o urzeczywistnienie praw socjalnych dla wszystkich jest walką socjalistów. W instytucjach europejskich, w państwach członkowskich i poza nimi dążymy do dobrobytu dla wszystkich, do sprawiedliwych i zrównoważonych społeczeństw.

- To nasza motywacja doprowadziła do szczytu w Göteborgu i proklamacji Europejskiego filaru praw socjalnych. Teraz, dzięki szczytowi w Porto, mamy szansę na ostateczną reorientację UE w kierunku równości, solidarności i sprawiedliwości społecznej dla wszystkich. Porto może być momentem, w którym umieścimy te wartości w centrum agendy UE i nadamy rozmach postępowi społecznemu w całej UE. Może to być moment, w którym Europa prześle obywatelom nadzieję na lepszą przyszłość.

Eurodeputowana Heléne Fritzon, wiceprzewodnicząca Grupy S&D, odpowiedzialna za nową Europę socjalną, powiedziała:

- Podczas obecnej pandemii Unia Europejska pokazała, że dzięki współdziałaniu projekt europejski może być potężną tarczą, chroniącą zdrowie i warunki życia jej mieszkańców. Dzięki naszym wspólnym wysiłkom uzgodniono fundamentalną zmianę w postaci europejskiej odpowiedzi na kryzys Covid-19, a zdecydowane działania polityczne sprawiły, że UE z powrotem weszła na ścieżkę odbudowy. Jeśli dokonamy właściwych wyborów, UE będzie mogła być motorem solidarności i dobrobytu dla ludzi, a także źródłem przyszłego, wspólnego dobrobytu dla wszystkich.

- W Göteborgu w 2017 roku naszej rodzinie politycznej pod przywództwem premiera Stefana Löfvena udało się ustanowić 20 zasad Europejskiego filaru praw socjalnych. Zagwarantowanie młodym ludziom wysokiej jakości miejsc pracy, zapewnienie wszystkim równości płci i dobrobytu przy takim samym wynagrodzeniu dla mężczyzn i kobiet, zagwarantowanie mieszkań po przystępnych cenach - wszystkie te prawa socjalne zostały określone w tym filarze. Porto musi teraz dać zielone światło dla tego, aby te prawa społeczne stały się rzeczywistością dla wszystkich Europejczyków.

Eurodeputowana Agnes Jongerius, rzeczniczka Grupy S&D ds. zatrudnienia i praw socjalnych, powiedziała:

- Nasza Agenda z Porto nie dotyczy abstrakcyjnych celów; chodzi o poprawę prawdziwego życia prawdziwych ludzi. Naszym pierwszym celem są miejsca pracy wysokiej jakości. Nie byle jakie miejsca pracy, ale godne miejsca pracy. Jako negocjatorka Parlamentu Europejskiego ds. płacy minimalnej walczę z ubóstwem pracujących i o próg przyzwoitości. Naszym drugim celem musi być zmniejszenie ubóstwa o połowę do 2030 roku. Jako socjalistyczna rodzina od 2014 roku prowadzimy kampanię na rzecz gwarancji dla dzieci, aby zapewnić wszystkim dzieciom dobre wykształcenie i opiekę zdrowotną, zdrowe jedzenie i dach nad głową. Finansowanie gwarancji dla dzieci kwotą 20 miliardów euro to najlepsza inwestycja, jakiej moglibyśmy dokonać. Naszym trzecim celem jest ochrona pracowników przed niebezpiecznymi warunkami pracy i chorobami zawodowymi. Żadna praca nie jest warta umierania, tak więc celem powinno być zero zgonów związanych z pracą. Każdego roku możemy wciąż ocalić tysiące ludzkich istnień w Europie.

- Komisarz Nicolas Schmit ciężko nad tym pracował i zdołał zawrzeć wiele naszych postulatów i wniosków w Planie Działań Społecznych. Jeśli przywódcy UE, Komisja i Parlament zaangażują się w realizację nowej agendy społecznej z Porto, będziemy mogli razem napisać historię i zbudować Europę, w której wszyscy pracownicy zarabiać będą godne wynagrodzenie, wszystkie rodziny będą mogły sobie pozwolić na mieszkanie, a żadne dziecko nie będzie dorastać w ubóstwie.

Powiązane dokumenty

Declaration: 2030 Porto Agenda for Sustainable Wellbeing

GARCÍA PÉREZ Iratxe
Przewodniczący / Przewodnicząca