Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim uznają ostateczny wynik wyborów w Wielkiej Brytanii. Wyniki tych wyborów, tak trudne dla postępowej rodziny, sprawiają, że w parlamencie powstanie większość, popierająca wynegocjowaną umowę o Brexicie.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García powiedziała:

- Nie mogę ukryć smutku i rozczarowania z powodu wyniku. Nadal wierzę, że miejsce Wielkiej Brytanii jest w Unii i mam nadzieję, że głos młodych Brytyjczyków przekona powoli brytyjskie społeczeństwo do tego, że stanowimy wspólnotę. Musimy jednak zaakceptować fakt, że wyniki wyborów dają mandat konserwatywnej większości w Parlamencie do ratyfikowania wynegocjowanego porozumienia w sprawie wyjścia z UE.

- Po trzech i pół roku niepewności, musimy pójść naprzód. Naszym obowiązkiem jest ochrona zarówno procesu pokojowego na wyspie Irlandii, jak i integralności rynku wewnętrznego UE. Zawsze będziemy przyjaciółmi i partnerami Wielkiej Brytanii, ale szczera przyjaźń oznacza również uczciwe stosunki oparte na równych regułach gry.

Rzecznik Grupy S&D ds. Brexitu, Pedro Silva Pereira powiedział:

- Wyniki wyborów w Wielkiej Brytanii nie są dobre ani dla UE, ani dla Wielkiej Brytanii, ale, jak zawsze, należy w pełni uszanować wynik tego głosowania. Izba Gmin posiada obecnie konserwatywną większość z mandatem do przeprowadzenia uporządkowanego Brexitu i ratyfikowania wynegocjowanej umowy o wyjściu z UE, co pozwoli uniknąć scenariusza w postaci Brexitu bez porozumienia. Grupa S&D będzie nadal zajmować konstruktywne podejście w kwestii budowy przyszłych stosunków, które służyć powinny naszym wspólnym interesom, przy jednoczesnym zabezpieczeniu irlandzkiego procesu pokojowego, integralności jednolitego rynku i ochrony praw obywateli. W kwestii przyszłych stosunków, musimy zagwarantować przyjęcie wspólnych wysokich standardów w dziedzinie ochrony środowiska, ochrony socjalnej i zatrudnienia w ramach silnych i wiążących zobowiązań, które zapewnią równe reguły gry.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca
SILVA PEREIRA Pedro

Członek