Socjaliści i Demokraci wzywają do podjęcia szybkich i zdecydowanych działań w kwestii konfliktu interesów premiera Czech, Andreja Babisza. Podczas debaty w Parlamencie Europejskim Grupa S&D zażądała wstrzymania wszelkich płatności na rzecz koncernu Babisza oraz zakończenia toczącego się dochodzenia.

Eurodeputowana Lara Wolters, negocjatorka Grupy S&D ds. rezolucji w tej kwestii, powiedziała:

- Nasza Grupa zdecydowanie sprzeciwia się wszelkim przypadkom korupcji, oszustw lub konfliktu interesów w państwach członkowskich. Pieniądze podatników muszą być wykorzystywane na projekty, w które wszyscy wierzymy, a nie po to, aby napełniać kieszenie tych, którzy i tak mają ich pod dostatkiem. W przeciwnym razie podważymy nasze wspólne europejskie cele, a także zaufanie obywateli.

- Przyjmujemy z zadowoleniem sprawozdanie końcowe Komisji z audytu, w którym wskazano na konflikt interesów czeskiego premiera z jego konglomeratem Agrofert. Wzywamy Komisję do dopilnowania tego, aby wstrzymane zostały wszelkie płatności na rzecz grupy Agrofert oraz do szybkiego zakończenia toczącego się śledztwa w sprawie konfliktu interesów czeskiego premiera. Babisz powinien natychmiast rozwiązać rozpoznany konflikt interesów. Ma on do wyboru: przestać kierować europejskie dotacje do swoich firm i zerwać ze swoimi biznesami, albo przestać być członkiem Rady Europejskiej, co oznacza rezygnację z funkcji premiera. Z drugiej strony Komisja powinna zbadać kwestię uruchomienia mechanizmu warunkowości w zakresie praworządności, jeśli czeskie władze nie podejmą działań mających na celu powstrzymanie konfliktu interesów oraz ochronę unijnego budżetu.

Uwaga dla wydawców:

Pod koniec kwietnia 2021 roku Komisja (DG REGIO i DG EMPL) opublikowała sprawozdanie końcowe z audytu, w którym potwierdzono zarzuty dotyczące konfliktu interesów w stosunku do premiera Czech, Andreja Babisza. Niniejsze sprawozdanie jest wynikiem audytu unijnych dotacji, przyznanych grupie Agrofert, konglomeratowi rolnemu, założonemu przez Andreja Babisza. Kontrola wykazała, że premier był nadal rzeczywistym właścicielem Agrofert, mimo iż lokował swoje aktywa w funduszach powierniczych. Równocześnie stanowisko premiera pozwoliło mu wpływać na przyznawanie środków unijnych.

W rezultacie uznano, że Babisz naruszył czeską ustawę o konflikcie interesów oraz rozporządzenie finansowe UE. Płatności przyznane przez czeskie władze, zatwierdzone wstępnie w ramach unijnych dotacji (z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego i Europejskiego Funduszu Społecznego), które Agrofert otrzymał od września 2017 roku, wymagają zwrotu.

W grudniu 2018 roku Komisja wstrzymała unijne dotacje związane z obszarem kontroli dla grupy Agrofert, a formalne postępowanie Komisji Europejskiej w sprawie konfliktu interesów premiera Czech trwa od stycznia 2019 roku. W czerwcu 2020 roku, po wznowieniu sprawy dotyczącej nadużycia unijnych funduszy przez Andreja Babisza, Parlament wydał rezolucję wzywającą Komisję i Radę do udzielenia jasnych odpowiedzi i zobowiązania do podjęcia działań w związku z tą niedopuszczalną sytuacją w postaci konfliktu interesów.

Członkini
Holandia