Międzynarodowa koalicja postępowych grup połączyła siły, aby zainaugurować Światowe Forum Postępu 2021.

Światowe Forum Postępu 2021 (GPF 2021) zostanie zwołane w jednej z europejskich stolic w ostatnim trymestrze 2021 roku. Ma ono na celu połączenie sił postępowych z całego świata w celu opracowania globalnej, postępowej agendy. Będzie to pierwsze duże, międzynarodowe, bezpośrednie zgromadzenie postępowych sił. Tematy dyskusji obejmować będą zmiany klimatyczne, zarządzanie gospodarcze, sprawiedliwość społeczną i cyfryzację. Wśród prelegentów znajdą się postępowi premierzy, burmistrzowie, przedstawiciele środowisk akademickich, związkowcy, przedstawiciele społeczeństwa obywatelskiego oraz aktywiści z całego świata.

Przed GPF 2021, w okresie od kwietnia do listopada 2021 roku, poszczególni partnerzy zorganizują sto wydarzeń online, obejmujących różne tematy związane z postępową agendą. Wszystkie wydarzenia będą otwarte dla publiczności. Więcej informacji na ten temat można znaleźć tutaj.

W ramach tej serii wydarzeń Grupa S&D zorganizuje w dniu 26 maja 2021 roku wydarzenie internetowe na temat: „Dyplomacja klimatyczna przed konferencją COP26 w Glasgow”.

Komentując to wydarzenie, przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez, powiedziała:

- Wybór Joe Bidena na prezydenta USA i Kamali Harris na wiceprezydenta USA dał nadzieję na prawdziwą zmianę nie tylko w USA, ale na całym świecie. Ludzie patrzą na Postępowców jako na budowniczych bardziej demokratycznego, sprawiedliwego i pokojowego świata. Musimy podjąć to wyzwanie, zademonstrować jedność i przedstawić nasze globalne priorytety na następną dekadę.

Andreas Schieder, współprzewodniczący Grupy S&D i współprzewodniczący GPF, powiedział:

- Rosnące nierówności i kryzysy gospodarcze z ostatnich lat stanowią niebezpieczną pożywkę dla ksenofobii i nacjonalizmu.

- W obliczu kryzysu klimatycznego, pandemii Covid-19 i rosnących globalnych napięć, siły postępowe muszą nasilić wysiłki i opracować wspólną, postępową agendę jako alternatywę dla nieuregulowanej globalizacji. Najwyższy czas skupić się na ludziach, planecie i dobrobycie, zamiast na wolnych rynkach i maksymalizacji zysków.

Sergej Staniszew, eurodeputowany S&D, współprzewodniczący GPF i przewodniczący PES, powiedział:

- Myśląc o przyszłym GPF 2021, widać wyraźnie, że działania te są dziś potrzebne bardziej niż kiedykolwiek wcześniej.

- Jesteśmy mocno zaangażowani w pracę nad sprawiedliwą odbudową po kryzysie, związanym z pandemią Covid-19 oraz przejście na bardziej zrównoważony styl życia. Taki jest priorytet nie tylko dla nas w Europie; jest to główna ambicja Postępowców na całym świecie. Dzięki naszym wspólnym wysiłkom zbudujemy sprawiedliwszą, równiejszą i bardziej zrównoważoną przyszłość dla wszystkich.

Uwaga dla wydawców:

Partnerami organizującymi GPF 2021 są: Grupa S&D, Partia Europejskich SocjalistówPostępowy Sojusz, Międzynarodowe Konfederacje Związków Zawodowych, Europejskie Konfederacje Związków Zawodowych, amerykańska centrala związkowa AFL-CIO, Fundacja na rzecz Postępowych Studiów Europejskich, kanadyjski Broadbent Institute, Fundación Salvador Allende z Chile, Solidar, Rainbow Rose, PES Women, Grupa PES w Europejskim Komitecie Regionów oraz międzynarodowe i europejskie socjalistyczne ruchy młodzieżowe.

GARCÍA PÉREZ Iratxe
Przewodniczący / Przewodnicząca
SCHIEDER Andreas
Head of delegation