Obecna szefowa gabinetu przewodniczącej Iratxe Garcíi, Laura Ballarín, zostanie eurodeputowaną

Image of the European Parliament

Po wyborach powszechnych, które odbyły się w Hiszpanii w dniu 23 lipca, eurodeputowana S&D, Adriana Maldonado opuściła Parlament Europejski, aby zająć miejsce w hiszpańskim Kongresie. W Grupie S&D zastąpi ją Laura Ballarín, która była następną kandydatką na liście wyborczej PSOE. Ballarín posiada dyplom z nauk politycznych i od 2003 roku jest członkinią Katalońskiej Partii Socjalistycznej (PSC); od 2019 roku pełni tam funkcję sekretarz ds. polityki międzynarodowej i spraw europejskich.

Laura Ballarín, która od 2019 roku jest szefową gabinetu przewodniczącej Iratxe Garcíi, odchodzi dziś z tej funkcji i na przyszłotygodniowej sesji plenarnej zajmie fotel w Parlamencie Europejskim. Na stanowisku szefa gabinetu zastąpi ją Milton Nunes.

Nunes posiada dyplom w dziedzinie stosunków międzynarodowych ze specjalizacją w polityce społecznej i gospodarczej UE, a od 2005 roku jest członkiem Portugalskiej Partii Socjalistycznej.

Komentując swoje odejście z Sekretariatu i perspektywę objęcia nowej roli eurodeputowanej, Laura Ballarín, powiedziała:

- Współpraca z przewodniczącą naszej Grupy, Iratxe Garcíą Pérez i naszym zespołem w gabinecie przewodniczącej przez ostatnie cztery lata była dla mnie wielkim zaszczytem i przyjemnością. Chciałabym im z całego serca podziękować za zaufanie i bliską współpracę. Chciałabym także wyrazić specjalne podziękowania całemu personelowi Grupy S&D w Sekretariacie, z którym pracowałam w tym czasie.

- W trudnych czasach wiele wspólnie osiągnęliśmy i dążyliśmy do tego, aby nasz postępowy program został uwzględniony w wielu obszarach polityki. Nie mogę się doczekać kontynuacji naszej wspólnej walki o postępową Europę, która działa na rzecz obywateli i nikogo nie pozostawia w tyle, w mojej nowej roli jako eurodeputowanej.