Opublikowane:

Na dzisiejszej konferencji liderów grup politycznych w Parlamencie Europejskim przewodnicząca Socjalistów i Demokratów wyraziła obawy i żądania, do których przewodnicząca elekt Komisji Europejskiej, Ursula von der Leyen powinna się odnieść przed rozpoczęciem przesłuchań.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García powiedziała:

- Wyraziłam zaniepokojenie dotyczące struktury kolegium komisarzy. Musimy zapewnić, aby współpraca pomiędzy wiceprzewodniczącymi wykonawczymi działała w praktyce. Jesteśmy szczególnie zaniepokojeni w kwestii Nowego Zielonego Ładu. Wytyczne polityczne von der Leyen zawierały propozycję planu na rzecz zrównoważonych inwestycji, ale nie ma jej w liście z opisem zadań, skierowanym do Fransa Timmermansa. To powinno ulec zmianie. Potrzebujemy gwarancji, że sprawiedliwa transformacja na zrównoważony model będzie dysponowała dostatecznymi środkami.

- Pojawiło się wiele kontrowersji dotyczących nazw niektórych tek. Czasami brzmią one bardziej jak hasło niż opisy stanowisk. Ważną kwestią jest jasność co do ich treści. Mamy poważny problem z powiązaniem „ochrony europejskiego stylu życia” z migracją i nie zaakceptujemy tego tytułu w jego obecnej formie. Mamy jednak również inne problemy. Europa socjalna jest całkowicie nieobecna, a jest to dla nas absolutny priorytet. Chcemy wyraźnego odniesienia do niej w opisie teki Nicolasa Schmita.

- Nie trzeba dodawać, że podkreśliłam również zaangażowanie mojej Grupy w kwestii zachowania czujności w zakresie praworządności i naszych wartości demokratycznych wewnątrz i poza naszymi granicami. Dopilnujemy, aby Komisja kontynuowała obronę demokracji i praworządności, tak jak to robiła przez ostatnich pięć lat.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson