W odpowiedzi na najnowszy plan działania Komisji Europejskiej mający na celu przygotowanie się do zagrożenia w postaci nowych wariantów koronawirusa, Socjaliści i Demokraci ponownie domagają się większej przejrzystości, jako niezbędnego kroku w ramach wspólnej walki Europy z pandemią. Przyjmują również z zadowoleniem inicjatywę mającą na celu zapewnienie lepszej koordynacji badań klinicznych i szybszego zatwierdzania zaktualizowanych szczepionek oraz domagają się zwrócenia szczególnej uwagi na zdolności produkcyjne.

Wnioski Komisji Europejskiej nie mogą być bardziej aktualne, ponieważ obecnie mamy do czynienia z nowymi wariantami wirusa, które stanowią dodatkowe zagrożenie dla krajów i ludzi.

Grupa S&D przyjmuje również z zadowoleniem dzisiejsze ogłoszenie w kwestii dostarczenia dodatkowych 150 milionów dawek szczepionki Moderna przeciwko Covid-19 do Europy w trzecim i czwartym kwartale tego roku.

Eurodeputowana Heléne Fritzon, wiceprzewodnicząca Grupy S&D, odpowiedzialna za kwestie, związane z ochroną zdrowia, powiedziała:

- Jest rzeczą oczywistą, że pandemia jeszcze się nie skończyła i już teraz musimy przygotować się na przyszłe wyzwania. Nawet po zatwierdzeniu szczepionek i dopuszczeniu nowych szczepionek przez Europejską Agencję Leków, wyzwania w tej kwestii pozostają nadal ogromne. Istnieją poważne problemy dotyczące dostępności szczepionek z powodu niewystarczającej produkcji, dostaw i wdrożeń. Powinniśmy jednak nie tylko skupiać się na aktualnych wyzwaniach, ale także patrzeć w przyszłość.

- Musimy pilnie zająć się nowymi wariantami i mutacjami, aby mieć pewność, że mamy lepszy przegląd sytuacji w tej dziedzinie w państwach członkowskich oraz poczynić wystarczające przygotowania do opracowania nowych szczepionek i terapii. Jest to konieczne, aby móc skuteczniej niż obecnie stawić czoła przyszłym wyzwaniom. Dlatego też Grupa S&D przyjmuje z zadowoleniem tę inicjatywę Komisji, która ma w szczególności na celu zapewnienie lepszego i częstszego sekwencjonowania genomu, lepszej koordynacji badań klinicznych, wzmożonych badań i szybszego zatwierdzania zaktualizowanych szczepionek. Popieramy ideę sprzyjania tworzeniu dobrowolnego, dedykowanego mechanizmu licencjonowania, pozwalającego właścicielom technologii zachować kontrolę nad swoimi prawami, a jednocześnie udostępniać ich dane szerszemu gronu producentów.

Eurodeputowana Jytte Guteland, rzeczniczka Grupy S&D ds. ochrony środowiska, powiedziała:

- Przyjmujemy z zadowoleniem fakt, że Komisja wysłuchała żądań obywateli Europy i Grupy S&D, zgodnie z którymi Unia powinna podjąć konkretne działania w celu pobudzenia rozwoju i produkcji szczepionek. Czas ma kluczowe znaczenie. Zgadzamy się z tym, że potrzebne są większe fundusze na badania i oczekujemy, że Komisja będzie postępować w takim samym tempie w przypadku proponowanego organu w zakresie gotowości na sytuacje kryzysowe w dziedzinie zdrowia i reagowania na nie. Równolegle do tego rodzaju środków, UE musi również zrobić wszystko, co w jej mocy, aby zapewnić sprawiedliwy i równy dostęp do skutecznego leczenia i szczepionek, aby nikt nie został pominięty.

- Musimy ponadto przyjrzeć się temu, w jaki sposób można dostosować umowy zakupu szczepionek z wyprzedzeniem, aby mieć pewność, że obecne niedociągnięcia zostaną wyeliminowane. Zawierane nowe umowy powinny być bardziej przejrzyste dla opinii publicznej i kompletne, ze szczególnym uwzględnieniem zdolności produkcyjnych. W związku z tym cieszymy się, że Komisja zasugerowała teraz utworzenie grupy kontaktowej, która zapewni Parlamentowi lepszy wgląd w funkcjonowanie umów z firmami farmaceutycznymi. To obiecujący pierwszy krok w kierunku zwiększenia przejrzystości i oczekujemy, że Komisja podejmie dalsze wysiłki w celu zapewnienia skutecznego zaradzenia obecnemu brakowi przejrzystości.

Eurodeputowany Dan Nica, rzecznik Grupy S&D ds. przemysłu i badań naukowych, powiedział:

- Komunikat Komisji jest pierwszym krokiem do zapewnienia silnej, strukturalnej odpowiedzi w zakresie strategicznej autonomii dla naszego kontynentu na przyszłość. Zapewniliśmy pierwszą, przemysłową fazę produkcji szczepionek, ale to nie wystarczy. Instytucje europejskie i państwa członkowskie muszą przewidywać nasze przyszłe potrzeby i dostosowywać produkcję szczepionek do przyszłych wariantów. Obecny kryzys uświadomił nam nasze zależności, zarówno technologiczne, jak i przemysłowe. Podkreślam potrzebę zmniejszenia naszej zależności od surowców i produktów; polityka przemysłowa UE musi stworzyć europejski potencjał w strategicznych obszarach. Pierwszym konkretnym rezultatem zaangażowania ze strony UE są szczepionki, dlatego też nalegamy na inwestowanie w innowacje. Horyzont Europa, najbardziej ambitny program badawczy na świecie, będzie miał w tej kwestii kluczowe znaczenie, dysponując 95 miliardami euro w ciągu siedmiu lat.

- Prosimy również Komisję, aby upewniła się, że firmy postępują uczciwie i wywiązują się ze swoich zobowiązań, kiedy otrzymały już wszelkie potrzebne im wsparcie, aby opracować i wyprodukować szczepionki. Należy ustanowić jasny harmonogram i konkretny plan, w jaki sposób zwiększyć produkcję, aby przyspieszyć strategiczną autonomię produkcji i zwiększyć dostawy w Europie, abyśmy latem mogli osiągnąć cel w postaci zaszczepienia 70% dorosłej populacji! W Europie istnieją zakłady, które powinny być w to w pełni zaangażowane; należy również zapewnić lepsze łączenie mocy produkcyjnych. Musimy także kontynuować badania i przygotować odpowiedź na nowe warianty wirusa; będzie to kolejne zagrożenie! Jakiekolwiek nowe opóźnienia w dziedzinie szczepień zwiększają ryzyko mutacji! W środku pandemii dramat ten dotyczy ludzi, a rozwiązania muszą być w zasięgu człowieka.

FRITZON Heléne
Head of delegation
Wiceprzewodniczący / Wiceprzewodnicząca
Szwecja