Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim przyjmują z zadowoleniem ogłoszenie porozumienia, które ma zapewnić konieczne ograniczenie szkód po Brexicie. W oparciu o regularne, aktualizowane informacje zespołu negocjacyjnego UE, kierowanego przez Michela Barniera, eurodeputowani z Grupy S&D przyjmują porozumienie z ostrożnym optymizmem. Parlament Europejski rozpocznie teraz proces analizy i kontroli porozumienia, aby zapewnić pełne przestrzeganie naszych „czerwonych linii”, zapewniających ochronę obywateli i gwarantujących proces pokojowy na wyspie Irlandii, integralność jednolitego rynku oraz nasze wysokie europejskie standardy socjalne i pracownicze.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Brexit to historyczny błąd, ale od samego początku szanowaliśmy decyzję Wielkiej Brytanii o wyjściu z UE. Dla Grupy S&D w procesie tym zawsze chodziło o ograniczenie szkód. Dzisiejsze porozumienie zmniejsza trudności, z jakimi borykają się przedsiębiorstwa i obywatele w związku z Brexitem oraz wprowadza elementy składowe potencjalnie silnego partnerstwa w przyszłości. Ale co najważniejsze, pomimo nielicznych głosów w Wielkiej Brytanii, szerzących wprowadzające w błąd mity, uniknęliśmy katastrofalnych konsekwencji scenariusza „braku porozumienia”. Na negocjacje był przeznaczony ograniczony czas, ale umowa została zawarta i teraz do Parlamentu Europejskiego należy zbadanie tego porozumienia. Pomimo naszych wysiłków, zgoda Parlamentu Europejskiego będzie możliwa dopiero na początku 2021 roku. Jest to wyjątkowa sytuacja; nigdy nie było i nigdy nie będzie podobnego porozumienia, ani pod względem charakteru, ani zastosowanej procedury. W tym roku chodziło o pomoc w życiu ludziom w tych trudnych i burzliwych czasach i będziemy nadal to robić w tym samym duchu.

Pedro Silva Pereira, przedstawiciel Grupy S&D w Grupie Koordynacyjnej ds. Wielkiej Brytanii w Parlamencie Europejskim, powiedział:

- Brexit to kosztowna przygoda dla wszystkich, ale w jeszcze większym stopniu dla Wielkiej Brytanii. Dlatego też od samego początku opowiadaliśmy się za sprawiedliwym i ambitnym porozumieniem, zapewniającym płynny handel i szeroką współpracę. Teraz przeanalizujemy ostateczny wynik negocjacji, ale dzięki regularnemu kontaktowi z zespołem negocjacyjnym UE uważamy, że umowa ta zasługuje na nasze pełne poparcie, ponieważ zapewnia ona nowe stosunki oparte na sprawiedliwym handlu i wysokich standardach, unikając socjalnego, środowiskowego i regulacyjnego dumpingu i zapewniając ochronę naszym społecznościom rybackim. Dzięki Michelowi Barnierowi i jego zespołowi UE była zjednoczona i stanowcza w trakcie całego procesu Brexitu, broniąc „czerwonych linii”, które wyznaczyliśmy, aby chronić prawa obywateli, europejskie interesy gospodarcze, miejsca pracy oraz nasze wysokie standardy socjalne, pracownicze i środowiskowe.

Kati Piri, wiceprzewodnicząca Grupy S&D ds. zagranicznych i współsprawozdawczyni w sprawie zatwierdzenia przyszłego partnerstwa UE-Wielka Brytania, powiedziała:

- Przyjmujemy te doskonałe wiadomości z niezbędną rezerwą i ostrożnością, oczekując na faktyczną treść umowy. Negocjacje pokazały jednak, że Wielka Brytania nie do końca rozumie, iż bliskie stosunki między UE a Wielką Brytanią to wygrana dla obu stron. Polityka zagraniczna, bezpieczeństwo, obrona i Erasmus to tylko niektóre, ale nie wszystkie obszary, które zapłacą za to cenę. Miejmy nadzieję, że dzięki nowemu partnerstwu będziemy mogli w przyszłości zwiększyć zrozumienie tego faktu. Teraz nadszedł jednak czas, aby eurodeputowani zaczęli przyglądać się szczegółom umowy i kontynuować procedurę zgody, która będzie teraz możliwa dopiero na początku 2021 roku. Ponieważ ten proces kontroli rozpoczyna się w Parlamencie Europejskim, ważne jest również pełne wykorzystanie przez nas środków awaryjnych na wypadek Brexitu, aby złagodzić zakłócenia, które odczują niektóre kraje, regiony i sektory, nawet po wprowadzeniu w życiu umowy. Fundusze te gwarantują, że na wsparcie sektorów i państw członkowskich, które będą najbardziej dotknięte negatywnymi i nieprzewidzianymi skutkami Brexitu w okresie przejścia na nowe stosunki po 1 stycznia 2021 roku dostępna będzie kwota w maksymalnej wysokości 5 miliardów euro.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca
PIRI Kati

Wiceprzewodniczący / Wiceprzewodnicząca