Na pierwszym Forum strefy Schengen Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim wezwali do reformy strefy Schengen, aby uwzględnić większą rolę instytucji UE na granicach wewnętrznych w celu ochrony jednej z najbardziej namacalnych korzyści UE dla obywateli.

W posiedzeniu tym uczestniczyli czołowi eurodeputowani, ministrowie spraw wewnętrznych i przedstawiciele Komisji Europejskiej, aby omówić przyszłość strefy Schengen i przygotować strategię dotyczącą przyszłości strefy Schengen w 2021 roku.

Tanja Fajon, przewodnicząca grupy roboczej ds. kontroli Schengen w Parlamencie Europejskim, powiedziała:

- Obywatele cenią strefę Schengen i naszym zadaniem jest, aby ich głos stał się słyszalny. Strefa Schengen znajduje się w kryzysie, a granice wewnętrzne są coraz częściej wykorzystywane jako dźwignia polityczna, używana przez rządy krajowe wtedy, kiedy jest to dogodne. Nie przestrzegając zasad określonych w kodeksie granicznym Schengen, zarówno Komisja jako strażnik traktatów, jak i rządy krajowe, jako sygnatariusze traktatów, całkowicie zawodzą oczekiwania obywateli UE. Chcemy, aby Komisja korzystała ze swoich uprawnień, żeby zapewnić zachowanie swobodnego przepływu i radzić sobie z państwami członkowskimi, które łamią ten kodeks.

- W dłuższej perspektywie musimy zreformować kodeks graniczny Schengen, aby przyznać instytucjom europejskim większą rolę w kwestii ochrony integralności strefy Schengen. Należy również ulepszyć mechanizm oceny strefy Schengen, aby mogła ona sprostać wyzwaniom, przed jakimi stanęła w ostatnich latach, w szczególności w odniesieniu do przestrzegania praw podstawowych. Koszty kontroli na granicach wewnętrznych są dziś wyraźne, ale brak przywrócenia integralności Schengen poważnie zagroziłby UE.

- Parlament Europejski reprezentuje wszystkich obywateli UE. Jesteśmy to winni obywatelom Rumunii i Bułgarii, aby ostatecznie znieść granice wewnętrzne dla obu krajów, które są członkami UE od ponad dekady.

FAJON Tanja

Head of delegation
Członek
Słowenia