Dzięki niestrudzonym wysiłkom Socjalistów i Demokratów, Parlament Europejski zagłosował wreszcie dzisiaj za sprawozdaniem w sprawie tzw. inicjatywy „FuelEU Maritime”, którego celem jest dekarbonizacja sektora żeglugi poprzez wprowadzenie ekologicznych paliw i promowanie nowych, zrównoważonych technologii. Jest to ważny krok w celu zagwarantowania tego, że ​​wszystkie statki wpływające na wody europejskie przyczyniać się będą do zmniejszenia o 55% emisji CO2 do 2030 roku oraz do zapewnienia neutralnej klimatycznie Unii Europejskiej do 2050 roku, jak zaplanowano to w Zielonym Ładzie.

Sprawozdawczyni pomocnicza Grupy S&D i członkini Komisji Transportu, Vera Tax, powiedziała:

- Około 90% importowanych towarów trafia do UE przez nasze porty, a 99% paliw wykorzystywanych w żegludze to paliwa kopalne. Te dwie liczby dają obraz wielkiej potrzeby tego, aby sektor żeglugi przyczynił się do zrównoważonego rozwoju i włączył się do walki o osiągnięcie naszych celów klimatycznych. Niestety, w sektorze żeglugi wciąż obowiązuje bardzo niewiele przepisów dotyczących zrównoważonego rozwoju i „przechodzenia na ekologię”.

- Zrównoważone biologiczne i syntetyczne nośniki energii są niezbędne do ograniczenia emisji w sektorze żeglugi. Dziś w Unii Europejskiej robimy wreszcie pierwszy krok w kierunku zapewnienia jasnej ścieżki prowadzącej do dekarbonizacji obecnego koszyka paliw żeglugowych.

- Przejście to zajmie jednak trochę czasu. Dlatego też powinniśmy zacząć je jak najszybciej; musimy także dać firmom żeglugowym jasne i długoterminowe punkty odniesienia, aby zapewnić im czas na dokonanie inwestycji w nowe, zrównoważone floty.

Członkini
Holandia