Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim od dawna wzywają do opracowania skutecznej, globalnej strategii zdrowotnej. Musimy usunąć zagrożenie w postaci Covid-19 nie tylko z Europy, ale także z reszty planety, jeśli chcemy w końcu zostawić za sobą tę przerażającą pandemię. Wzywamy Komisję Europejską do zintensyfikowania wreszcie prac i wskazania drogi do zbudowania skutecznej, globalnej polityki zdrowotnej.

Koordynator Grupy S&D w Komisji Rozwoju, eurodeputowany Udo Bullmann, powiedział:

- Jedynym sposobem pokonania pandemii Covid-19 jest wyeliminowanie tego wirusa na całym świecie. Tylko wtedy, kiedy wszyscy zostaną zaszczepieni, wszyscy będziemy chronieni. Powinniśmy przyspieszyć działania, aby zapewnić wszystkim obywatelom UE sprawiedliwy i szybki dostęp do szczepień; Komisja Europejska nie powinna jednak równocześnie lekceważyć globalnego wymiaru tej pandemii. Gdybyśmy skupili się wyłącznie na europejskich potrzebach, byłoby to ograniczone podejście i niewybaczalny błąd.

- UE szybko zobowiązała się do współpracy ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO) i jej programem Covax w celu zapewnienia wszystkim dostępu do szczepionek. Ale to dopiero początek. Inicjatywa na rzecz szczepień Covax musi stać się najwyższym priorytetem.

- Musimy dyskutować o prawach patentowych i zwiększeniu zdolności produkcyjnych szczepionek, aby globalne Południe uzyskało pełny dostęp do szczepionek przeciwko Covid-19. Unia Europejska ma możliwość i musi odegrać konstruktywną rolę w odniesieniu do wniosków w sprawie wyjątków dotyczących walki z Covid-19 w ramach porozumienia TRIPS w sprawie praw własności intelektualnej z Indiami i Republiką Południowej Afryki.

- Zasady Światowej Organizacji Handlu przewidują zawieszanie patentów w wyjątkowych przypadkach za zgodą państw członkowskich.

- Jest to odpowiednie rozwiązanie. Skuteczna globalna polityka zdrowotna jest kluczowym przykładem, dającym odpowiedź na pytanie, czy społecznie odpowiedzialna geopolityka może znowu zostać uruchomiona. Europa musi być w tej kwestii liderem, jeśli poważnie do tego podchodzimy.

BULLMANN Udo

Bernas Jan

BERNAS Jan

Press Officer
Włochy

Grupa S&D do prezesów firm farmaceutycznych: Dostarczajcie szczepionki, a nie kiepskie wymówki!

Grupa S&D reaguje na wniosek Komisji w sprawie strategii dotyczącej szczepień: „Pandemia jeszcze się nie skończyła. Musimy przygotować się na przyszłe wyzwania!”

Grupa S&D: Od produktów wycofanych z użytku do zrównoważonej produkcji. Gospodarka o obiegu zamkniętym w celu pobudzenia odbudowy społecznej i gospodarczej po pandemii Covid-19