W dniach 14 i 15 października przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez, dołączy do przywódców UE, takich jak Olaf Scholz, Pedro Sánchez, Magdalena Andersson, Antonio Costa, Sanna Marin i Robert Abela ​​na kongresie Partii Europejskich Socjalistów (PES) 2022 w Berlinie. Do aktywistów i delegatów dołączą również europejscy komisarze, tacy jak wiceprzewodniczący wykonawczy, Frans Timmermans, aby dyskutować o wyzwaniach stojących przed Europą i Europejczykami.

Iratxe García będzie przewodziła delegacji 42 eurodeputowanych S&D na Kongres PES 2022, który odbędzie się we współpracy z Socjaldemokratyczną Partią Niemiec. W piątek, 14 października, PES ogłosi wybór swojego kolejnego przewodniczącego.

Na marginesie kongresu, w sobotę, 15 października o godz. 14.30 na katamaranie Solarwaterworld Grupa S&D organizuje wydarzenie na temat „Europa na rozdrożu - sukces czy porażka?”. Uczestnicy zainteresowani osobistym udziałem w debacie mogą dowiedzieć się więcej tutaj.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez, która jest również wiceprzewodniczącą PES, powiedziała:

- Socjaldemokratyczna rodzina ma bardzo ważne spotkanie w Berlinie. W bardzo kluczowym dla Europy momencie mamy konstruktywne propozycje dotyczące najpilniejszych wyzwań, takich jak zahamowanie rosnącej inflacji, zapewnienie przystępnych cenowo i bezpiecznych dostaw energii oraz utrzymanie jedności i solidarności naszej UE w kwestii stanięcia po stronie Ukrainy przeciwko nielegalnej wojnie ze strony Rosji.

- Spotkam się z kanclerzem Olafem Scholzem, aby omówić najlepsze rozwiązanie. To nasza rodzina polityczna przedstawiła plan odbudowy, aby przezwyciężyć pandemię Covid-19; to samo zrobimy teraz, aby zagwarantować, że obniżymy rachunki dla gospodarstw domowych i przedsiębiorstw i aby stawić czoła temu kryzysowi związanemu z wojną. Jeśli nie przedstawimy ludziom rozwiązań, skrajnie prawicowy populizm znajdzie podatny grunt dla swojej destrukcyjnej propagandy.

- Na kongresie Partii Europejskich Socjalistów (PES) nie tylko odnowimy kierownictwo partii. Przyjmiemy również deklarację polityczną oraz zaczniemy przygotowywać się do następnych wyborów europejskich w 2024 roku.

Przewodnicząca