Wyrażając obawy związane ze szkodami wyrządzonymi przez pandemię Covid-19 europejskim systemom edukacji, Grupa S&D publicznie wzywa Radę Europejską i Komisję do opracowania i wdrożenia konkretnych rozwiązań w celu wypełnienia luk edukacyjnych, powstałych między różnymi państwami członkowskimi. Eurodeputowani zagłosują w najbliższą środę w kwestii rezolucji w tej sprawie.

Eurodeputowana Petra Kammerevert, rzeczniczka Grupy S&D ds. kultury i edukacji, powiedziała:

- Pandemia Covid-19 ujawniła wyraźnie słabości naszych systemów edukacyjnych i szkoleniowych. Zademonstrowała ona również, że wyzwania, jakim musimy sprostać w dziedzinie edukacji i szkoleń, są takie same we wszystkich państwach członkowskich. W tym kontekście musimy obecnie wyciągnąć wspólne wnioski, aby przygotować reakcję na szczeblu UE. Dlatego też Parlament, pod przywództwem Grupy S&D, zaprosił na dzisiejszą sesję plenarną Radę i Komisję. Chcemy usłyszeć, jak oceniają one wpływ kryzysu na instytucje edukacyjne, ich pracowników i uczniów, jakie działania zamierzają podjąć, aby edukacja bardziej sprzyjała włączeniu społecznemu i jakie wnioski wyciągnęły z myślą o przyszłych reformach.

- Z naszego punktu widzenia Unia Europejska powinna odgrywać bardziej znaczącą rolę w kształtowaniu polityki edukacyjnej. Dzięki zaktualizowanemu planowi działania w dziedzinie edukacji cyfrowej oraz planowi budowy europejskiego obszaru edukacji do 2025 roku, Komisja Europejska poczyniła pierwsze kroki w tym kierunku. Jednak obecna sytuacja wymaga znacznie szybszej i silniejszej reakcji, zarówno na szczeblu krajowym, jak i europejskim. Państwa członkowskie, zamiast stosować rozproszone podejście, aby spróbować złagodzić problemy spowodowane zamykaniem szkół, odwoływaniem egzaminów, nauczaniem w domu itp., powinny zobowiązać się do długofalowego inwestowania co najmniej 10% swojego PKB w edukację i szkolenia i przystąpić natychmiast do kluczowych reform.

Eurodeputowany Victor Negrescu, wiceprzewodniczący Komisji Kultury i Edukacji Parlamentu Europejskiego, powiedział:

- Konieczne jest wypracowanie wspólnej, europejskiej odpowiedzi na wyzwania, przed jakimi stoją systemy edukacyjne i szkoleniowe w całej Unii. Musimy zbudować europejską politykę w tej dziedzinie, opracowując jednocześnie synergie i konkretne rozwiązania, aby stawić czoła skutkom pandemii Covid-19. Musimy pilnie opracować wspólny europejski mechanizm, który zapewni najlepsze odpowiedzi na obecne wyzwania. Apelujemy o stały instrument monitorowania i oceny, skorelowany z formatem europejskim semestru, mający za zadanie ocenę podjętych działań. Powinien on zostać wprowadzony w całej UE, aby pomóc instytucjom edukacyjnym, pracownikom i uczniom radzić sobie z obecnym kryzysem. Jednocześnie musimy przeprowadzić niezbędne reformy mające na celu poprawę jakości edukacji i dostępu do niej we wszystkich państwach członkowskich.

- Unia Europejska musi wyciągnąć wnioski z obecnego kryzysu i umieścić edukację na pierwszym miejscu w programie prac Komisji i Rady. Wzywamy do przeznaczenia 10% Europejskiego Planu Odbudowy na edukację i szkolenia w celu wypełnienia luk w całej UE, ulepszenia naszych systemów edukacyjnych i przygotowania się na zmiany w naszej gospodarce i społeczeństwie. Potrzebujemy czegoś więcej niż słów i strategii; potrzebujemy praktycznych rozwiązań, ponieważ obecny kryzys zademonstrował słabość naszych systemów. Dostęp do edukacji jest prawem, a edukacja cyfrowa nie powinna już być więcej przywilejem. Każde dziecko bez edukacji, każda osoba, która nie może kontynuować nauki, każda jednostka, która nie może skorzystać z dostępnych możliwości - wszyscy oni reprezentują problem, który - jeśli nie zostanie natychmiast rozwiązany - wpłynie na przyszłość Europy.

KAMMEREVERT Petra

NEGRESCU Victor

Członek
Rumunia