Z inicjatywy komisarza UE ds. praw socjalnych, Nicolasa Schmita, Komisja Europejska przedstawiła dziś długo oczekiwany wniosek dotyczący dyrektywy w sprawie sprawiedliwych płac minimalnych. Grupa S&D apelowała o przedstawienie tego wniosku od wielu lat i obecnie stanowi on część programu prac Komisji. Walka z ubóstwem pracujących i godne płace są szczególnie ważne dla kobiet i młodych ludzi.

Komentując ten wniosek, przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez powiedziała:

- Przyjmujemy z zadowoleniem wniosek Komisji dotyczący sprawiedliwych płac minimalnych. Poparcie naszej Grupy dla Ursuli von der Leyen było uwarunkowane wdrożeniem silnej agendy społecznej, a ten wniosek jest jednym z kluczowych elementów, jakich się domagaliśmy, ponieważ nie możemy po prostu zaakceptować faktu, że w UE są „ubodzy pracujący”. Każda praca zasługuje na godne wynagrodzenie. Wprowadzenie sprawiedliwych płac minimalnych w UE to dobra wiadomość dla wszystkich ludzi, utrzymujących się za niskie zarobki oraz dla osób najbardziej dotkniętych kryzysem Covid-19, z których większość to kobiety.

- Grupa S&D przewodzi wysiłkom na rzecz przestawienia polityki gospodarczej UE z kwestii makroekonomicznych na kwestie dotyczące codziennego życia ludzi. Dlatego też nalegamy na wzmocnienie filaru społecznego, ponieważ potrzebujemy zrównoważonej i sprzyjającej włączeniu społecznemu reakcji na kryzys, a wyniki naszych wysiłków chcemy zobaczyć we właściwym czasie. Cieszę się, że tym razem nie jesteśmy sami. W przeciwieństwie do kryzysu z 2008 roku, unijne instytucje wyciągnęły lekcje z popełnionych błędów; oznacza to koniec irracjonalnej polityki oszczędnościowej oraz koniec zmuszania najsłabszych do płacenia ceny w drodze obniżki wynagrodzeń lub cięć w zakresie praw socjalnych.

- Wraz z poprawą konwergencji społeczno-gospodarczej, komisarz Nicolas Schmit zapewnił również dobrą równowagę dla tych państw członkowskich, w których wynagrodzenia są ustalane w drodze rokowań zbiorowych. Musimy dopilnować tego, aby praktyki krajowe, które okazały się sukcesem w zakresie praw pracowników, nie zostały w żaden sposób naruszone, a jednocześnie powinniśmy skorzystać z tej okazji, aby wzmocnić dialog społeczny oraz rolę związków zawodowych w naszych społeczeństwach.

Agnes Jongerius, rzeczniczka Grupy S&D do spraw społecznych i zatrudnienia, powiedziała:

- Europa wchodzi na nową drogę. Akcent przesuwa się z konkurencji płacowej na konwergencję społeczną, w ramach której dąży się do wysokich standardów. Budujemy tamę, która ochroni pracowników przed presją na obniżkę wynagrodzeń. Jednocześnie zapewniamy pozytywny rozwój sytuacji w zakresie płac poprzez objęcie większej liczby pracowników układami zbiorowymi. Proponowana dyrektywa ustanawia kryteria, zgodnie z którymi należy przestrzegać ustawowych płac minimalnych.

- Będziemy walczyć o zagwarantowanie, aby pracownicy zarabiali co najmniej 60% mediany wynagrodzenia i 50% średniego wynagrodzenia tam, gdzie istnieją ustawowe płace minimalne. Dzięki temu pracownicy zyskają większą pewność. Po pierwsze, w odniesieniu do państw członkowskich, które będą musiały zapewnić w zamówieniach publicznych, by były wypłacane płace minimalne i wynagrodzenia negocjowane w układzie zbiorowym. Po drugie, kiedy pracownicy będą mieli prawo do odszkodowania, a po trzecie, kiedy trzeba będzie podjąć środki przeciwko rozpadowi związków zawodowych. Od tego zaczyna się zmiana społeczna!

Przewodnicząca
Przewodnicząca delegacji