Parlament Europejski ponownie będzie kierowany przez członka Grupy Socjalistów i Demokratów w wyniku dzisiejszego wyboru włoskiego eurodeputowanego S&D, Davida Sassoliego.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García powiedziała:

- Wybór Davida Sassoliego to bardzo dobra wiadomość dla naszej rodziny politycznej, Parlamentu i całej UE. Posiada on długie doświadczenie w Parlamencie, do którego po raz pierwszy wybrany został w 2009 roku; podczas poprzedniej kadencji był jego wiceprzewodniczącym. Będzie on bronił centralnej roli i autonomii Parlamentu, który reprezentuje europejskich obywateli. Oczekuje się od nas, że zbudujemy silniejszą i lepszą Unię. David Sassoli może liczyć na pełną współpracę ze strony naszej Grupy, aby przywrócić nadzieję w europejski projekt i zbudować Unię, która stanie się bliższa ludzkim problemom i troskom.

- Pochodzi on z kraju, który zmaga się z siłami, próbującymi podważyć europejską solidarność; jest więc odpowiednią osobą, aby zjednoczyć proeuropejskie siły w Parlamencie w celu walki ze skrajną prawicą i populistami.

- W ciągu najbliższych pięciu lat musimy wzmocnić naszą europejską demokrację i nasze europejskie wartości, oparte na rządach prawa, prawach podstawowych, równości i solidarności. W najbliższych latach Parlament musi ponadto odgrywać wiodącą rolę w Unii Europejskiej i nadawać Komisji Europejskiej wyraźny kierunek polityczny na rzecz budowy bardziej postępowej, zrównoważonej i sprawiedliwej Europy. Będzie on również odpowiedzialny za forsowanie ważnych reform, które UE musi pilnie przeprowadzić, takich jak transformacja ekologiczna, reforma zarządzania gospodarczego oraz właściwa polityka migracyjna.

Przewodnicząca