De Europese commissie start een onderzoek naar een ‘ander soort sjoemelsoftware’, namelijk de uitschakeling van rookgasreiniging bij bepaalde omgevingstemperaturen. “Tijdens de hearings in de onderzoekscommissie EMIS vandaag werd duidelijk dat dit niet nodig is, en dat de constructeurs mogelijk kosten willen besparen door die rookgasreiniging uit te schakelen,” zegt commissievoorzitter Kathleen Van Brempt. “Wagens kunnen dus veel minder stikstofoxide uitstoten dan ze vandaag doen.”
Autoconstructeurs van verschillende Europese merken hebben temperatuur-gevoelige sensoren geïnstalleerd die rookgasreiniging bijvoorbeeld bij koud weer uitschakelen, met het argument dat ze op die manier de motor beschermen. “Dit is een heel ander soort software dan diegene die ontdekt wanneer een auto op de testbank komt te staan,” zegt Europees parlementslid Kathleen Van Brempt, voorzitter van de onderzoekscommissie EMIS, de zogenaamde Dieselgate commissie. “De vraag is of die software inderdaad nodig is om de motor te beschermen, of integendeel louter dient om kosten te besparen, ondermeer op de zogenaamde Adblue-injecties of ammoniakinjecties die de uitstoot van stikstof drastisch kunnen beperken. Uit de hearings van de katalysatorenindustrie vandaag in de onderzoekscommissie blijkt dat rookgasreiniging onder alle temperatuuromstandigheden werkt, zolang de motor en de rookgasreiniging juist afgesteld en gekalibreerd zijn. Het is dus niet ondenkbaar dat de autoconstructeurs het argument ‘motorbescherming’ gebruiken om in werkelijkheid te besparen op de kosten.”
Van Brempt is dan ook tevreden dat de Europese Commissie een onderzoek start naar het verband tussen temperatuurcontrole en uitstoot. “Als blijkt dat die temperatuurcontrole niet nodig is, dan is er sprake van het ongeoorloofd gebruik van sjoemelsoftware.”
Jan de Zutter | press officer MEP Kathleen Van Brempt Vice-President S&D | European Parliament ASP 11 G 101| Wiertzstraat 60 | 1047 Brussel
gsm +32 475 355 006 |
jan@jandezutter.be | jandezutter@mac.com |