Dziś na posiedzeniu plenarnym Parlament Europejski przyjmie pierwsze na świecie rozporządzenie w sprawie sztucznej inteligencji (AI).

To wielkie zwycięstwo nas wszystkich! Rosnąca integracja sztucznej inteligencji z codziennym życiem każdego człowieka wzbudziła zarówno zainteresowanie, jak i obawy dotyczące etyki, prywatności danych oraz jej wpływu na zatrudnienie. Przyjmując akt w sprawie sztucznej inteligencji, chcemy zyskać pewność, że bez względu na rozwój tej technologii prawa ludzi będą chronione. Dzięki Socjalistom i Demokratom w Parlamencie Europejskim nowe prawo zagwarantuje, że niezależnie od tego, jak rozwinie się ta technologia, prawa człowieka będą chronione.

Brando Benifei, eurodeputowany S&D i współsprawozdawca Parlamentu Europejskiego ds. aktu w sprawie sztucznej inteligencji, powiedział:

- Po dwóch latach intensywnej pracy mamy wreszcie pierwsze na świecie rozporządzenie w sprawie sztucznej inteligencji.

- W każdej rundzie negocjacji i bez żadnych ustępstw Socjaliści i Demokraci bronili zasady, że prawa podstawowe zasługują na silną i skuteczną ochronę. Zrealizowaliśmy to, co obiecaliśmy!

- Dzięki Grupie S&D system sztucznej inteligencji nie będzie w stanie przewidzieć, czy dana osoba może popełnić przestępstwo; systemy sztucznej inteligencji nie będą w stanie wydedukować przynależności etnicznej, religijnej ani politycznej danej osoby na podstawie jej danych biometrycznych; systemy sztucznej inteligencji nie będą również potrafiły rozpoznawać emocji w miejscu pracy lub w miejscu edukacji. Grupa S&D walczyła ponadto o to, aby pracownicy i związki zawodowe musieli być informowani o wykorzystywaniu na nich sztucznej inteligencji oraz aby wszystkie treści generowane przez sztuczną inteligencję były wyraźnie oznaczone. Obywatele będą mieli także prawo do wyjaśnień i skorzystania z procedury dochodzenia roszczeń zbiorowych, natomiast podmioty wdrażające będą zobowiązane do oceny wpływu systemu sztucznej inteligencji na prawa podstawowe osób, których to dotyczy. Dziś tworzymy historię.

Petar Vitanov, eurodeputowany S&D oraz sprawozdawca pomocniczy Komisji Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych ds. aktu w sprawie sztucznej inteligencji, powiedział:

- Postęp techniczny nigdy nie powinien odbywać się kosztem podstawowych praw człowieka. Systemy sztucznej inteligencji mają ogromny potencjał, ale ze względu na ich nieprzejrzystość niosą ze sobą nieodłączne zagrożenia. Dzięki pierwszej kompleksowej regulacji w tym obszarze odpowiadamy na zapotrzebowanie społeczeństwa; 87% respondentów badania Eurobarometru dotyczącego praw i zasad cyfrowych stwierdziło, że Europejczyków należy chronić przed ryzykownym lub nieetycznym stosowaniem technologii cyfrowych, w tym sztucznej inteligencji.

- Pomimo ogromnej presji ze strony przemysłu i lobbystów, a także niektórych państw członkowskich w Radzie, Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim powinni być dumni z tego, że udało nam się ochronić podstawowe prawa obywateli.

Uwaga dla wydawców

Ostateczny tekst musi jeszcze zostać formalnie przyjęty przez Radę, aby stał się prawem UE. Akt w sprawie sztucznej inteligencji powinien obowiązywać od 2026 roku.

Śledź konferencję prasową online Parlamentu Europejskiego na temat aktu w sprawie sztucznej inteligencji, w której weźmie udział współsprawozdawca PE, Brando Benifei. Konferencja prasowa odbędzie się dzisiaj o godzinie 11:00.

Przewodniczący delegacji
Bułgaria