Przewodniczący Grupy S&D, Udo Bullmann, pogratulował dziś przewodniczącemu socjaldemokratów w Finlandii, Anttiemu Rinnemu, zwycięstwa w wyborach powszechnych.

Udo Bullmann powiedział:

Socjaldemokraci fińscy wygrali wybory, na przekór propagandzie i kłamstwom sił populistycznych. To dobre wieści. Szczerze gratuluję Anttiemu Rinnemu wspaniałej kampanii, w której solidarność postawiono w centrum jego programu. Biorąc pod uwagę niedawne zwycięstwo socjaldemokratów pod przewodnictwem Stefana Löfvena w Szwecji, mamy nadzieję na zmiany. Cieszę się, że w Skandynawii znów wzięły górę siły postępowe.

Ponieważ ekstremizm prawicowy i nacjonalizm rosną w siłę w Europie, bardziej niż kiedykolwiek przedtem potrzebni nam są tu liderzy socjaldemokratyczni. Gdy Finlandia obejmie tego lata prezydencję w Radzie Europy, będziemy mogli energicznie rozpocząć nową kadencję z mocnym, progresywnym planem. Razem możemy pracować na rzecz lepszej Europy, która służy wielu, a nie tylko niektórym: walczyć o lepsze miejsca pracy i płace, zdrowe środowisko, równouprawnienie płci, wolność mediów oraz demokrację.